Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 1 2010

Σύνοδος Κορυφής:Tα πηγαδάκια και o... νέος Silvio

Σύνοδος Κορυφής:Tα πηγαδάκια και o... νέος Silvio
Πολύ παράξενη αυτή η σύνοδος κορυφής. Μουδιασμένα χαμόγελα και αμηχανία επικρατούσαν ανάμεσα στους ηγέτες της Ε.Ε.

Η σύνοδος έληξε με συνοπτικές διαδικασίες αφού εξαρχής διαφάνηκε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συμφωνήσουν οι 27. Διατυπώθηκε ένα κοινό ανακοινωθέν για καταρχήν πολιτική συμφωνία σε έναν μόνιμο μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων.

Στην ουσία όμως οι αποφάσεις παραπέμπονται για τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, αφού οι λεπτομέρειες ενός τέτοιου μηχανισμού ούτε καν τέθηκαν προς συζήτηση.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι οι περισσότεροι αρχηγοί κρατών την έβγαλαν στο σαλονάκι VIP που βρίσκεται ακριβώς έξω από την αίθουσα των συνεδριάσεων.

Σπάνια βρέθηκαν και οι 27 εντός της αίθουσας ταυτόχρονα! Ο Σαρκοζί και η Μέρκελ διαρκώς μαζί να συζητούν χαμηλόφωνα στο lounge. Ο Ρομπέι και ο Μπαρόζο έτρεχαν μέσα-έξω σε μια προσπάθεια να πετύχουν ομοφωνία έστω και για το χλιαρό ανακοινωθέν.

Οι περισσότερες αποστολές διερωτούνταν πώς θα εκλάβουν οι αγορές την ασυμφωνία. Στα τηλέφωνα διαρκώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Ανησυχούσε ιδιαίτερα για την απότομη άνοδο στα spreads των ελληνικών, των πορτογαλικών και των ιρλανδικών ομολόγων. Οι φήμες έκαναν λόγο για παρέμβαση της ΕΚΤ, με αγορά τίτλων μικρής διάρκειας, ιδιαίτερα ελληνικών, ώστε να ανακοπεί η άνοδος.

Μοναχικός ο Γιώργος Παπανδρέου. Στον δρόμο για την οικογενειακή φωτογραφία προσπάθησε να πιάσει κουβέντα με την Άνκελα Μέρκελ, αλλά αυτή επέμενε να συζητά με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο μόνος που ήταν μες στην καλή χαρά ήταν, για άλλη μια φορά, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Κατέφθασε με «καινούργιο πρόσωπο» και μοιάζει πλέον με κέρινο ομοίωμα της Μαντάμ Τισό, όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε ομόλογός του. Δεν μπορούμε να σας πούμε ποιας χώρας.

Πραγματικοί κερδισμένοι της συνόδου ήταν ξανά οι Βρετανοί, με τον νεοφερμένο πρωθυπουργό τους να σχολιάζει ότι επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η σωστή απόφαση του Λονδίνου να μην ενταχθεί στην ευρωζώνη...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v