Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 29 2010

Οι διεργασίες για τον νέο πρόεδρο της ΕΚΤ

Οι διεργασίες για τον νέο πρόεδρο της ΕΚΤ
Τελικά, το αναπάντεχο βέτο των Ιταλών στο προηγούμενο Eurogroup δεν φαίνεται πως ήταν και τόσο τυχαίο...

Φωτιές έχει ανάψει δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας "Le Figaro" σύμφωνα με το οποίο η Άνκελα Μέρκελ, προκειμένου να πείσει τον Νικολά Σαρκοζί να συμφωνήσει σε κοινή γραμμή ενόψει της Συνόδου Κορυφής, απέσυρε την απαίτησή της ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ να είναι Γερμανός και δη ο Άξελ Βέμπερ.

Κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα, όμως ήταν το αντικείμενο συζήτησης στα πηγαδάκια μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών στο συνέδριο της Κύπρου.

Εάν ευσταθεί, και επειδή Γάλλος δεν μπορεί να ξαναμπεί, οι ελπίδες των Ιταλών αναπτερώθηκαν!

Και μάλιστα ελπίζουν ότι τελικά θα πετύχουν και θα βάλουν τον δικό τους Μάριο Ντράγκι στην καρέκλα του Τρισέ, καθώς πλέον 13 από τις 16 χώρες της ευρωζώνης έχουν υπερβολικό έλλειμμα και χρέος.

Ένας «χαλαρός» κεντρικός τραπεζίτης θα τους βόλευε. Εμείς λέμε ότι είναι λίγο δύσκολο τόσο ο πρόεδρος όσο και ο αντιπρόεδρος (ο Κονστάνζιο της Πορτογαλίας) να ανήκουν στην πτέρυγα των οπαδών της χαλαρότερης δημοσιονομικής πολιτικής.

Για την ιστορία, να σας υπενθυμίσουμε ότι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τζούλιο Τρεμόντι έβαλε βέτο στην πρόταση για ανάδειξη του δημοσίου χρέους ως βασικού κριτηρίου για ένταξη σε επιτήρηση και κόντεψε να τινάξει τη συνεδρίαση στον αέρα.

Η πρόταση δεν ήταν καινούργια. Τη συζητούσαν από τον Μάιο και η Ιταλία φαινόταν να συμφωνεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v