Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 9 2010

Ένεση αισιοδοξίας από Κ. Πετρόπουλο

Ένεση αισιοδοξίας από Κ. Πετρόπουλο
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις ενός επιτυχημένου επιχειρηματία, του κ. Κων/νου Πετρόπουλου, προέδρου της φερώνυμης εισηγμένης εταιρίας, για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Γράφει λοιπόν ο κ. Κ. Πετρόπουλος στο τελευταίο newsletter που εκδίδει η εταιρία του:

«Πολλοί έγκριτοι αναλυτές στο εξωτερικό θεωρούν τη χρεοκοπία της Ελλάδας περίπου βέβαιη. Και στηρίζουν αυτήν τη βεβαιότητά τους στην πεποίθηση ότι οι Έλληνες τελικά δεν θα αντέξουν τη λιτότητα και τις διαρθρωτικές αλλαγές που επιβάλλονται για να ξεπεραστεί η κρίση του χρέους, θα επαναστατήσουν και θα αναγκάσουν την όποια κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία να εγκαταλείψει το μνημόνιο των δανειστών μας και να κηρύξει στάση πληρωμών.

Ίσως υποτιμούν τη νοημοσύνη, την καρτερικότητα και την προσαρμοστικότητα των Ελλήνων.

Υποτιμούν τη νοημοσύνη τους, διότι δεν βλέπουν πως οι Έλληνες δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι, όσο δυσάρεστα και αν είναι γι’ αυτούς όσα συμβαίνουν με τις περικοπές στα εισοδήματα και με τις διαρθρωτικές αλλαγές, δεν γίνεται αλλιώς. Υποτιμούν την καρτερικότητα των Ελλήνων, γιατί δεν παρατηρούν πως φαίνεται ότι ξεπέρασαν γρήγορα τα στάδια της άρνησης και του θυμού για να φτάσουν στην αποδοχή της νέας πραγματικότητας.

Και ίσως υποτιμούν την αποδεδειγμένη ικανότητα των Ελλήνων να προσαρμόζονται στις νέες καταστάσεις. Γι’ αυτό και πετυχαίνουν όταν ξενιτεύονται.

Έχω και άλλους λόγους να αισιοδοξώ.

Πρώτον, οι ξένοι δεν συνειδητοποιούν πόσο μεγάλη είναι η σπατάλη στο Δημόσιο. Όταν όμως η σπατάλη είναι κραυγαλέα, οι περικοπές εξόδων είναι πολύ πιο εύκολες, φτάνει να τις βγάλεις στη φόρα και να θέλεις να τις πραγματοποιήσεις. Και βγαίνουν στη φόρα με πρωτοφανή ρυθμό, η δε κυβέρνηση δείχνει ότι θέλει.

Δεύτερον, υπάρχει μια πρωτόγνωρη, διάχυτη δυσαρέσκεια του κόσμου μας για το κομματικό σύστημα, όπως το γνωρίσαμε τα τελευταία 35 χρόνια. Αυτή η δυσαρέσκεια δημιουργεί εύφορο έδαφος για ριζικές αλλαγές, που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια.

Γεγονός που με οδηγεί στην τρίτη αιτία αισιοδοξίας. Οι διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες μας επιβάλλει η τρόικα, αλλαγές που είναι προφανώς αναγκαίες για μια σύγχρονη κοινωνία, έχουν τώρα μεγαλύτερη πιθανότητα από ποτέ να γίνουν αποδεκτές. Και αυτές οι αλλαγές θα δώσουν από μόνες τους μεγάλη ώθηση στην οικονομία».

Και καταλήγει ο κ. Πετρόπουλος: «Δεν λέω ότι η κρίση θα ξεπεραστεί γρήγορα. Απλώς λέω πως δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι θα χρεοκοπήσουμε (ένα ενδεχόμενο με τρομερές συνέπειες για όλους μας) και πως όταν βγούμε από αυτήν την κρίση θα είμαστε μια πιο αξιοκρατική και πιο δυναμική κοινωνία»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v