Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 11 2010

Πλαίσιο: Άριστη άμυνα, υπομονή στην επίθεση...

Πλαίσιο: Άριστη άμυνα, υπομονή στην επίθεση...
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι στο Πλαίσιο ξέρουν να αμύνονται γερά. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά όπου η εισηγμένη διαφυλάσσει τα μερίδια αγοράς της σε μια δύσκολη περίοδο, επιτυγχάνοντας παράλληλα και κάποια κέρδη (η πρώτη ήταν το 2000, όταν είχε φουντώσει ο ανταγωνισμός των εγχώριων αλυσίδων, και η δεύτερη προ πενταετίας, όταν εμφανίστηκαν στην αγορά τα πολυεθνικά μαγαζιά).

Άλλωστε, το να αυξάνεις τα μερίδια αγοράς (μόλις 2,3% πτώση πωλήσεων στο εννεάμηνο), να περικόπτεις τα έξοδα (-6,5% στο εννεάμηνο) και να βελτιώνεις τις ταμειακές ροές (πτώση αποθεμάτων και απαιτήσεων αλλά και ουσιαστικός μηδενισμός των βραχυπρόθεσμων τραπεζικών υποχρεώσεων σήμερα), όταν παράλληλα περιορίζεις δραστικά και τις υποχρεώσεις σου προς τους προμηθευτές, στην παρούσα χρονική στιγμή φαντάζει ιδεώδες.

Η πλειονότητα των μικροεπενδυτών μόνο με καλά λόγια εκφράζεται για την εταιρία και για τους βασικούς της μετόχους (οικογένεια Γεράρδου) και για έναν ακόμη λόγο: σε αντίθεση με τους περισσότερους τίτλους, η μετοχή της Πλαίσιο έχει υποστεί (συγκριτικά) ελάχιστες απώλειες στο ταμπλό της Σοφοκλέους, ενώ όλο και κάποιο μέρισμα διανέμεται.

Ωστόσο, αυτό ίσως και να είναι το βασικότερο μειονέκτημά της σήμερα. Το ότι δηλαδή είναι διαπραγματεύσιμη με κεφαλαιοποίηση άνω των 100 εκατ. ευρώ μια υγιέστατη εταιρία, η οποία όμως σημειώνει ελάχιστα κέρδη.

Και δεν θα αναφερθούμε μόνο στα οριακά καθαρά κέρδη του εννεαμήνου, που επιβαρύνθηκαν από την έκτακτη φορολογική εισφορά, αλλά και στα προ φόρων κέρδη, τα οποία περιορίστηκαν στο εννεάμηνο στο 1,498 εκατ. ευρώ. Και το χειρότερο ίσως είναι πως περισσότερα από τα 2/3 αυτού του 1,5 εκατ. (1,14 εκατ.) σημειώθηκαν στο πρώτο φετινό τρίμηνο.

Τι απάντησε σε όλα αυτά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, κ. Γιώργος Γεράρδος, στο πλαίσιο της πρόσφατης παρουσίασης της εταιρίας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών:

«Το Πλαίσιο έχει αποδείξει ότι είναι επιχείρηση που πάει προς τα πάνω. Είναι βέβαιο ότι θα ανέβουμε και αυτό δεν προκύπτει από λόγια, αλλά από ιστορία σαράντα ετών. Εμείς κερδίζουμε μερίδια αγοράς σε μια αγορά που συρρικνώνεται. Κάποιοι άλλοι βλέπουν τις πωλήσεις τους να πέφτουν κατά 20% και 30%, χωρίς παράλληλα να μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα έξοδά τους.

Αυτοί σε βάθος χρόνου θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την αγορά. Βέβαια, δεν είναι ευχάριστο να αναπτύσσεται κάποιος μέσα από τον θάνατο άλλων, όμως αυτή είναι η αγορά»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v