Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 12 2010

ΑΤΕ: Η εξυγίανση, η τρίπλα και η τρόικα

ΑΤΕ: Η εξυγίανση, η τρίπλα και η τρόικα
Σκληρούς όρους ακούμε ότι θέτει η τρόικα προκειμένου να συναινέσει στο αίτημα της ΑΤΕ και της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με είσοδο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Για να ξεπεράσει τον «σκόπελο» του μνημονίου, που απαγορεύει στο Δημόσιο να βάζει φρέσκο χρήμα στις τράπεζες, η κυβέρνηση, όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day, προσέφυγε στο «τρικ» να βάλει τα λεφτά στην ΑΜΚ της ΑΤΕ το ΤΠΔ.

Η παραπάνω «έξυπνη» λύση συζητείται από την τρόικα. Εκεί που όπως ακούμε δεν σηκώνουν κουβέντα είναι στα μέτρα εξυγίανσης τα οποία πρέπει να ληφθούν στην ΑΤΕ.

Η τρόικα έχει διαμηνύσει στην Αθήνα ότι η ΑΤΕ υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να οδηγηθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς το μνημόνιο δεν επιτρέπει στο Δημόσιο να ρίχνει φρέσκο χρήμα σε τράπεζες που χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση.

Συζητά όμως την «τρίπλα» της εισόδου του Παρακαταθηκών ως στρατηγικού επενδυτή στην ΑΤΕ, με την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης που θα υλοποιηθεί στην τράπεζα θα είναι αντίστοιχο αυτού που θα «έτρεχε» εφόσον αυτή υπαγόταν στο ΤΧΣ.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, πέραν αυτών που προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης το οποίο έχει επεξεργαστεί η διοίκηση της ΑΤΕ.

Ακούμε ότι μέχρι και θέμα σημαντικής μείωσης σε λειτουργικές δαπάνες έχει τεθεί.

Αν ισχύουν οι πληροφορίες, τότε, ανεξαρτήτως της «τρίπλας» αποφυγής του ΤΧΣ, το -πολιτικό- κόστος θα είναι το ίδιο για την κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v