Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 2 2010

Υπόθεση Βάρδας: Μερικές πικρές διαπιστώσεις…

Υπόθεση Βάρδας: Μερικές πικρές διαπιστώσεις…
Αναμφίβολα, δεν θα έρθει το «τέλος του κόσμου» στο Χ.Α. επειδή η αλυσίδα Βάρδας αποφάσισε να αποχωρήσει από τη Σοφοκλέους (μετοχή χαμηλής εμπορευσιμότητας, μικρής κεφαλαιοποίησης κ.λπ.).

Ωστόσο, προβληματίζει το γεγονός ότι ένας επιχειρηματίας που φαίνεται να διαθέτει προσωπική περιουσία αποφασίζει να αγοράσει τις μετοχές της μειοψηφίας.

Ίσως γιατί άλλοι, που θέλουν να κάνουν το ίδιο, «δεν έχουν σάλιο». Ή ίσως γιατί κάποιοι άλλοι, που έχουν το «σάλιο», εκτιμούν ότι δεν τους συμφέρει ούτε καν στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων…

Αναμφίβολα, επίσης, η εταιρία Βάρδας εισέπραξε κατά τη δημόσια εγγραφή (το 2001) περισσότερα κεφάλαια απ’ όσα θα καταβάλει σήμερα ο βασικός της μέτοχος προκειμένου να ανακτήσει το 100% της εταιρίας του.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας όλα αυτά τα χρόνια ούτε σε αύξηση κεφαλαίου προχώρησε, ούτε σε placement, ούτε, τέλος, μείωσε το ποσοστό του.

Αντίθετα, μέχρι και πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, η Βάρδας συγκαταλεγόταν στη λίστα των μετοχών με την υψηλότερη μερισματική απόδοση.

Τέλος, σήμερα όπου πολλές άλλες εταιρίες του κλάδου (Ridenco, Γλου κ.ά.) αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, η Βάρδας δείχνει να αμύνεται πολύ πιο αποτελεσματικά.

Και μέσα σ’ αυτό το κλίμα, αφού περιέκοψε δραστικά έναν σκασμό δαπάνες (μεταξύ αυτών υπήρξε και προσωπικό), φαίνεται να εκτίμησε ότι τα ετήσια έξοδα που συνεπάγεται η παραμονή της εταιρίας στο ταμπλό δεν είναι καθόλου ανταποδοτικά...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v