Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 3 2011

ΟΤΕ: Οι Γερμανοί θέλουν το πηδάλιο...

ΟΤΕ: Οι Γερμανοί θέλουν το πηδάλιο...
 «Βούτυρο στο ψωμί» των Γερμανών της Deutsche Telekom υπήρξε η επιστολή του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προς τις διοικήσεις των εισηγμένων κρατικών εταιριών για να εφαρμόσουν και αυτές τους περιορισμούς στο μισθολόγιό τους που ψηφίστηκε για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά από τις δηλώσεις των Γερμανών φάνηκε πως ζητούν και «κάτι παραπάνω», αποβλέποντας στο να εξοικονομήσουν σημαντικό κόστος, σε μια πολύ «πονηρή» περίοδο, όπου θα κριθούν πολλά για το μέλλον του Οργανισμού όπως και των άλλων εταιριών του τηλεπικοινωνιακού χώρου.

Όταν προ ολίγων ετών οι Γερμανοί απέκτησαν τον ΟΤΕ έδειξαν ενθουσιασμένοι:

Πληρώνοντας -έστω και κάπως «αλμυρά»- μόλις για το 30% των μετοχών, απέκτησαν ουσιαστικό έλεγχο στο management, ηγετική παρουσία στην Ελλάδα, είχαν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν μεγάλες συνέργιες και επιπλέον έβαλαν «μεγάλο πόδι» στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Όσο για τις μεγάλες επενδύσεις που χρειάζονταν, κανένα πρόβλημα: αυτές θα προέκυπταν από τις υψηλές θετικές ταμειακές ροές του ΟΤΕ!

Η συνέχεια όμως δεν επιβεβαίωσε τα σενάριά τους. Η εμπλοκή της ΕΕΤΤ, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, ψαλίδισε δραματικά την κερδοφορία και τις θετικές ταμειακές ροές του Οργανισμού και έτσι οι μεγάλες επενδύσεις που σήμερα σχεδιάζονται δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τη λειτουργία του ίδιου του ΟΤΕ.

Έτσι, όχι μόνο υπάρχει πρόθεση για πώληση του 20% της συμμετοχής στην Telekom Srbija για να αντληθεί ρευστότητα, αλλά παραμένουν και ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το τι θα γίνει και με το 54% της RomTelecom. Όμως, αν γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα μιλάμε για «πόδι» του ΟΤΕ στη ΝΑ. Ευρώπη, αλλά απλώς για «δάχτυλο»...

Και φυσικά, οι Γερμανοί έχουν να απολογούνται στους μετόχους τους για μία επένδυση που απέκτησαν έναντι 26 και 29 ευρώ ανά μετοχή και τώρα αποτιμάται γύρω στα 6 - 6,5 ευρώ...

Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες, η επιστολή Παπακωνσταντίνου είναι μάννα εξ ουρανού για τους Γερμανούς, που δεν είναι τυχαίο ότι δημοσιοποίησαν οι ίδιοι τις προθέσεις τους μέσω του ξένου Τύπου και όχι μέσω του management του ΟΤΕ. Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό; Ότι θέλουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
 
Είναι πολύ πιθανόν, λοιπόν, να δούμε την Deutsche Telekom να πιέζει στο μέλλον ακόμη πιο έντονα την κυβέρνηση για παύση της διαρχίας και για εξαγορά ενός ακόμη ποσοστού του Οργανισμού από το ελληνικό δημόσιο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v