Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 16 2011

Ιδιωτικοποιήσεις:Η αγορά ποντάρει στις εισηγμένες

Ιδιωτικοποιήσεις:Η αγορά ποντάρει στις εισηγμένες
Θετικό αντίκτυπο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είχε η απόφαση της κυβέρνησης, κατ' επιταγή της τρόικας, να επιταχύνει τον βηματισμό της στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων.

Το σύνολο της αγοράς θεωρεί εξωπραγματικό τον στόχο εσόδων 50 δισ. ευρώ, μέχρι το 2015, εκ των οποίων 15 δισ. ευρώ τη διετία 2011-12.

Και αυτό γιατί υποπτεύεται, μάλλον βάσιμα, ότι δεν υπάρχει επαρκής προεργασία και γνωρίζει τις διαχρονικά χαμηλές επιδόσεις της ελληνικής διοίκησης.

Από την άλλη, όμως, θεωρεί σημαντικό το ότι ανέβηκε -και μάλιστα θεαματικά- ο πήχης. Και ποντάρει στο ότι τα χρονοδιαγράμματα θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης στην κυβέρνηση.

Στη γνωστή -ελληνική- λογική «το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη».

Γι' αυτό και παρά τους «θεατρινισμούς» της κυβέρνησης, με τις οργίλες ανακοινώσεις διαμαρτυρίας, ο αντίκτυπος είναι θετικός.

«Αν οι δανειστές μας επιμείνουν, θα επαναληφθεί ό,τι έγινε με τα έργα του Αθήνα 2004. Θα σπριντάρουμε όσο πλησιάζουν οι προθεσμίες», εκτιμά κορυφαίος χρηματιστηριακός παράγοντας.

Η επιμονή στα χρονοδιαγράμματα αποτελεί και το κλειδί για το Χ.Α.

Το σκεπτικό της αγοράς είναι απλό. «Αφού δεν υπάρχει η απαραίτητη προεργασία για σημαντικά έσοδα από πώληση ακίνητης περιουσίας, για να επιτευχθεί έστω και εν μέρει ο στόχος των 15 δισ. ευρώ τη διετία 2011 - 2012 θα πρέπει να πωληθούν ποσοστά εισηγμένων εταιριών».

Με το ίδιο σκεπτικό, τους τελευταίους μήνες υπήρξαν μεθοδικές τοποθετήσεις από ξένα funds στους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τ.Τ. και δευτερευόντως σε ΔΕΗ, λιμάνια και νερά.

Πρόκειται για funds που επενδύουν, προσδοκώντας σημαντικά εταιρικά γεγονότα, όπως η πώληση ή έστω η διάθεση μέρους του ποσοστού του Δημοσίου, και ως εκ τούτου διαθέτουν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Και όπως δείχνει το ταμπλό, ποντάρουν στο ότι θα προηγηθεί ο ΟΤΕ και θα ακολουθήσουν Τ.Τ. και ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ (στρατηγικός επενδυτής και εκχώρηση management).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v