Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 17 2011

Ακίνητα Δημοσίου: Τρεις ιστορίες ελληνικής τρέλας

Ακίνητα Δημοσίου: Τρεις ιστορίες ελληνικής τρέλας
Τουλάχιστον απορία προκάλεσε σε όσους γνωρίζουν την… ανικανότητα του ελληνικού δημοσίου να αξιοποιήσει έστω και ένα μικρό μέρος της περιουσίας του η πρόθεση του πρωθυπουργού να απαγορεύσει διά νόμου την πώληση εθνικών γαιών.

Προφανώς πρόκειται για πλάκα. Συνήθως απαγορεύεται κάτι που υπάρχει πιθανότητα να συμβεί. Απαγόρευση για κάτι που σπανιότατα συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να υπάρξει!

Για του λόγου το αληθές, η στήλη σας παρουσιάζει σήμερα μερικές ιστορίες «τρέλας», αναφορικά με την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Η πλέον χαρακτηριστική είναι η υπόθεση πώλησης του Ολυμπιακού Κέντρου Γυμναστικής στο Γαλάτσι. Επένδυση ύψους 80 εκατ. ευρώ, που έχει κολλήσει στα χαρτιά από υπαιτιότητα του Δημοσίου.

Η ελληνοπορτογαλική κοινοπραξία των ομίλων Χαραγκιώνη και Sonae Sierra ανέλαβε το 2006, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού από την Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., το έργο μετατροπής της ολυμπιακής εγκατάστασης σε σύγχρονο εμπορικό κέντρο, το οποίο επρόκειτο να λειτουργήσει το 2008!

Πριν δηλαδή από το ξέσπασμα της κρίσης.

Η επένδυση έμπλεξε, ως συνήθως, στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας και στις αντιδράσεις τοπικών φορέων.

Και ακόμη και σήμερα, πέντε ολόκληρα χρόνια μετά τον διαγωνισμό, τα εμπόδια δεν έχουν ξεπεραστεί, παρά τις σημαντικές παραχωρήσεις (μείωση της επιφάνειας έργου κ.ά.) στις οποίες προέβη ο ανάδοχος προκειμένου να καθησυχαστούν οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Αποτέλεσμα είναι η επένδυση να κινδυνεύει, σοβαρά πλέον, να ματαιωθεί.

Η δεύτερη ιστορία τρέλας
αφορά στην εταιρία αξιοποίησης ακινήτων την οποία θα συστήσει το Δημόσιο. Πρόκειται για εταιρία που εξαγγέλλεται με παραλλαγές από το 2008!

Ο δε φάκελος με τα εμπορικά ακίνητα -και όχι μόνο- που θα μπορούσε να αξιοποιήσει το ελληνικό δημόσιο βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών από την εποχή του Γιάννη Παπαθανασίου.

Τότε, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Goldman Sachs είχαν καταρτίσει λίστα με εμπορικά ακίνητα του Δημοσίου προς αξιοποίηση. Το πλάνο προέβλεπε τη σύσταση μιας εταιρίας αξιοποίησης ακινήτων, η οποία θα παραχωρούσε τα εν λόγω ακίνητα με τη μέθοδο του sale & lease back.

Τρία χρόνια μετά, η νυν κυβέρνηση εξήγγειλε και πάλι τη δημιουργία της!

Η τρίτη ιστορία αφορά στα κληροδοτήματα
. Τα οποία, ως γνωστόν, δεν είναι καταγεγραμμένα.

Για παράδειγμα, το κληροδότημα Μποδοσάκη, έκτασης 8,5 στρεμμάτων στο Ψυχικό, το οποίο «ρημάζει» εδώ και χρόνια παρότι αξίζει πιθανώς αρκετά εκατομμύρια ευρώ!

Το οποίο με βάση την εξαγγελία του πρωθυπουργού θα χαρακτηριστεί εθνική γαία και δεν πωλείται!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v