Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 2 2011

ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ: Ο γόρδιος δεσμός μιας ιδιωτικοποίησης

ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ: Ο γόρδιος δεσμός μιας ιδιωτικοποίησης
Επιπτώσεις στην όποια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ θα έχει η λογική του μονοπωλίου με την οποία συνεχίζει να λειτουργεί η εταιρία, ενώ η αγορά φυσικού αερίου έχει απελευθερωθεί.

Το γεγονός ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε διαδικασίες διαιτησίας με όλους τους μεγάλους πελάτες της που είναι ηλεκτροπαραγωγοί σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά κι ότι οι πελάτες περιμένουν(;) μια περισσότερο πελατοκεντρική συμπεριφορά, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες τους και τις συνθήκες της αγοράς.

Τα σχόλια αυτά δεν είναι δικά μας. Προέρχονται από στέλεχος των ΕΛΠΕ. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού ο όμιλος συμμετέχει με… 35% στο κεφάλαιο της ΔΕΠΑ.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η ΔΕΠΑ έχει αξία μόνο ως μέτοχος του 100% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή του φυσικού μονοπωλίου που διαχειρίζεται την υποδομή μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου στη χώρα.

Εκτός και αν ευοδωθούν τα μεγάλα projects αγωγών στα οποία συμμετέχει η ΔΕΠΑ μαζί με την ιταλική Edison, όπως ο ελληνοϊταλικός και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός.

Και τότε, όμως, η ΔΕΠΑ θα αξιολογηθεί πρωτίστως ως ελέγχουσα το ενεργητικό των υποδομών αυτών.

Για να ξαναγυρίσουμε όμως στο αρχικό σενάριο, δηλαδή ότι η ΔΕΠΑ ιδιωτικοποιείται μαζί με τη ΔΕΣΦΑ, ακόμη κι έτσι, τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Διότι, στην περίπτωση αυτή, τον ρόλο του μονοπωλίου στη μεταφορά και στην αποθήκευση θα παίζει πλέον ο όποιος ιδιώτης αγοραστής (πιθανώς και ξένος) του συμπλέγματος ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ...

Κι αυτό επίσης δεν συνάδει με μια απελευθερωμένη αγορά…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v