Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 9 2011

Σφηνάκια για Πειραιώς, ΔΕΗ και Μoody's - τράπεζες

Σφηνάκια για Πειραιώς, ΔΕΗ και Μoodys - τράπεζες
MOODY'S - ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των προσεχών ημερών, πιθανώς και σήμερα, η Moody's θα δημοσιοποιήσει και την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία ενδέχεται να κρύβει… ευχάριστες εκπλήξεις.

Και αυτό γιατί αναμένεται ο ξένος οίκος να επιφυλάξει καλύτερη βαθμολογία για τις τράπεζες σε σχέση με το Δημόσιο.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται περί πρωτόγνωρης εξέλιξης, που θα αιφνιδιάσει ευχάριστα τις αγορές.

Πρακτικά, θα έχει άμεσες συνέπειες, καθώς υπάρχουν τράπεζες που δεν πρόλαβαν να λάβουν αξιολόγηση από τη Fitch για τις εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών, ενώ και οι υπόλοιπες θα διευκολυνθούν για τις συμβάσεις repos και τις υπόλοιπες ενέργειες άντλησης ρευστότητας.

Επιπρόσθετα, η απεξάρτηση των τραπεζών από τον δημοσιονομικό κίνδυνο της χώρας θα αποτελέσει την πρώτη επιβράβευση των προσπαθειών κεφαλαιακής ενίσχυσης και θωράκισης της ρευστότητας που έχει καταβάλει το τραπεζικό σύστημα.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Αποχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Τράπεζα Πειραιώς ο κ. Στ. Σιώκος, επικεφαλής, κατά τα τελευταία χρόνια, της διαχείρισης κεφαλαίων του ομίλου. Ο κ. Σιώκος είχε εισηγηθεί τη συμφωνία μεταξύ Πειραιώς και BNP στο asset management, η οποία, όπως ακούμε, μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.

ΔΕΗ: Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Τελευταία εκ των μεγάλων εισηγμένων ΔΕΚΟ αντέδρασε η διοίκηση της ΔΕΗ στην παραίνεση του υπουργείου Οικονομικών για περαιτέρω περικοπές στα κόστη.

Η διοίκηση προανήγγειλε χθες ότι θα υπάρξουν περικοπές στα κόστη μισθοδοσίας ύψους 40 εκατ. ευρώ, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι συζητήσεις με τη ΓΕΝΟΠ, επισήμως τουλάχιστον, δεν έχουν ξεκινήσει.

Ακόμη δε και αν επαληθευτεί η πρόβλεψη της διοίκησης, θα έχει επιτευχθεί μείωση στο κόστος κατά περίπου 3,5%, όταν πέρυσι οι περικοπές μισθών και επιδομάτων οδήγησαν σε μείωση κόστους κατά 13%.

Με δεδομένο πάντως ότι τα περισσότερα μοντέλα των αναλυτών προέβλεπαν φέτος μικρότερες μειώσεις στα κόστη, θα υπάρξουν -έστω και μικρές- θετικές αναθεωρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v