Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 17 2011

Το κούρεμα, το timing και ο Regling

Το κούρεμα, το timing και ο Regling
Πέρασε στα ψιλά της ειδησεογραφίας αλλά είναι σημαντικό.

Ο κ. Klaus Regling, επικεφαλής του Ευρωπαικού Ταμείου Στήριξης, ενημερώνοντας Γερμανούς Βουλευτές, είπε, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, πως δεν μπορεί να απαντηθεί, τώρα, το κρίσιμο ερώτημα αν η Ελλάδα χρειασθεί αναδιάρθρωση χρέους.

Ο επικεφαλής του EFSF είπε πολλά, χωρίς να πει τίποτε. Ο ίδιος ξέρει όπως και η ελληνική κυβέρνηση ότι ο χρόνος κλειδί είναι το 2013 ή για να ακριβολογούμε οι τελευταίοι μήνες του 2012.

Το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας των 110 δισ ευρώ, εκπνέει τους πρώτους μήνες του 2012 και αν συνυπολογισθεί και η ρευστότητα από τα έντοκα η Ελλάδα θα χρειασθεί να βγει ξανά στις αγορές στα μισά του επόμενου έτους.

Αν μέχρι τότε δεν έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες θα προσφύγει αναγκαστικά στον EFSF είτε τύποις είτε στην πράξη.

Δηλαδή ακόμη και αν δεν μπει θα χρειασθεί, όπως αποφάσισαν πρόσφατα οι Ευρωπαίοι Ηγέτες, να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα του Μηχανισμού να αγοράζει στην πρωτογενή αγορά ελληνικά ομόλογα. Να καλύψει δηλαδή δημοπρασίες ομολόγων.

Στην πραγματικότητα, Ευρώπη και Ελλάδα ευελπιστούν ότι ο Μηχανισμός θα δράσει συνεπικουρικά ώστε η Ελλάδα να βγει στις αγορές από τα μέσα του 2012 λειτουργώντας ως δίχτυ ασφαλείας για κάλυψη των εκδόσεων.

Αν αυτό δεν γίνει εφικτό τότε η χώρα θα πρέπει να υπαχθεί στον Μόνιμο Μηχανισμό.
Και αυτό που ξέρει ο κ. Klaus Regling και δεν το είπε είναι ότι ένα από τα προαπαιτούμενα της ένταξης αποτελεί η εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ.

Αν δεν βγαίνουν τα…κουκιά της εξυπηρέτησης του χρέους τότε η χώρα θα μπει στον Μηχανισμό …κουρεμένη.

Επομένως ξέρουμε πότε θα έρθει το κούρεμα και είναι στο χέρι μας να το αποφύγουμε. Αρκεί να μην το κάνουμε με …μισή καρδιά όπως και τις μεταρρυθμίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v