Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 29 2011

Τιτάν: Το κλίμα βαραίνει αλλά το ταμείο... γεμάτο

Τιτάν: Το κλίμα βαραίνει αλλά το ταμείο... γεμάτο
Σκεπτικισμός επικρατεί για τη φετινή κερδοφορία του ομίλου Τιτάν και οι τελευταίες εκθέσεις είναι περισσότερο «συγκρατημένες» από τις προηγούμενες.

Έτσι, ενώ ο μέσος όρος των προβλέψεων των αναλυτών (βλέπε FactSet) κάνει λόγο για διατήρηση της κερδοφορίας ανά μετοχή στο 1,25 ευρώ (όσο και πέρυσι), η πρόσφατη έκθεση της Alpha Finance αναφέρεται σε επίδοση κερδών 1,21 ευρώ ανά μετοχή (συνολικά 95 εκατ., έναντι 102 εκατ. πέρυσι και 123 εκατ. το 2009).

Πού βασίζεται ο ελληνικός οίκος και κατεβάζει τον πήχη των φετινών επιδόσεων του εισηγμένου ομίλου:

- Πρώτα απ’ όλα, στο γεγονός ότι αναμένει μείωση 20% στη φετινή κατανάλωση τσιμέντου, καθώς «η ύφεση στην Ελλάδα αποδεικνύεται βαθύτερη από την αναμενόμενη» (για -10% στην κατανάλωση έκανε λόγο η αρχική πρόβλεψη).

- Δεύτερον, στο ότι η γενικότερη αναστάτωση στην Αίγυπτο ενδεχομένως να προκαλέσει αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές στη θυγατρική της Τιτάν στη συγκεκριμένη χώρα (πτώση ισοτιμίας της τοπικής λίρας). 

- Και τρίτον, στο ότι η άνοδος της τιμής των καυσίμων θα μειώσει τα περιθώρια κέρδους, ιδίως σε μία περίοδο όπου μπορεί να δούμε κάποια πίεση στις τιμές πώλησης λόγω του ανταγωνισμού από την Τουρκία.

Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί το γεγονός ότι μονοψήφιο ποσοστό των πωλήσεων του ομίλου κατευθύνεται στη Λιβύη, τότε έχουμε μια σφαιρική εικόνα για τις προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η διοίκηση της εισηγμένης.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αξιοσημείωτο είναι ότι η ρευστότητα του ομίλου είναι πολύ καλή και, καθώς δεν προγραμματίζονται μεγάλες επενδύσεις, οι ταμειακές ροές θα συνεχίσουν να είναι έντονα θετικές, τόσο μέσα στο 2011 όσο και κατά τα επόμενα χρόνια.

Για παράδειγμα, η Alpha Finance προβλέπει πως την τριετία 2011 - 2013 ο καθαρός δανεισμός του ομίλου από τα 775 εκατ. του 2010 θα υποχωρήσει σε επίπεδο κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ (ταμειακά οφέλη πάνω από 100 εκατ. ευρώ το έτος).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v