Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 2 2011

Υγεία: Η διαφθορά και τα… ευαίσθητα δεδομένα!

Υγεία: Η διαφθορά και τα… ευαίσθητα δεδομένα!
Το "ιατρικό πρωτόκολλο" φαίνεται πως σκέφτεται να περάσει τώρα η κυβέρνηση, καθώς παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι είναι ίσως o πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να καταπολεμηθούν η σπατάλη και η διαφθορά στον χώρο της δημόσιας υγείας.

Το όλο θέμα ξεκινά από το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως για την ίδια ασθένεια η μέση περίοδος νοσηλείας στις ιδιωτικές κλινικές εκτιμάται πως είναι χαμηλότερη από το 50% της αντίστοιχης περιόδου στον δημόσιο τομέα!

Αυτό, όπως εύκολα καταλαβαίνει κάποιος, σημαίνει δυσβάστακτο κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία και απίστευτη ταλαιπωρία για τους ασθενείς.

Πού όμως εμπλέκεται το θέμα της διαφθοράς; Στο ότι οι υπερβολικές ημέρες νοσηλείας γίνονται σε σημαντικό βαθμό ενσυνείδητα από ορισμένους... υπευθύνους, καθώς βολεύουν μια ευρεία κάστα ατόμων:

Από κάποιους γιατρούς που εκμεταλλεύονται μια ανύπαρκτη "ουρά", και έτσι μπορούν να πουλάνε... γρηγορόσημο, έως τις αποκλειστικές νοσοκόμες, οι οποίες δουλεύουν περισσότερα... νυχτοκάματα, ή τις εταιρίες που νοικιάζουν τηλεοράσεις στους ασθενείς και πολυθρόνες στους συγγενείς τους κ.λπ.

Πώς λοιπόν θα μπορέσει το "ιατρικό πρωτόκολλο" να πολεμήσει τη σπατάλη και τη διαφθορά; Θα κρατά απλώς στατιστικά στοιχεία ανά κλινική και ανά γιατρό για μια σειρά δεδομένα.

Έτσι, για παράδειγμα, αν προκύπτει πως η μέση περίοδος νοσηλείας για την αφαίρεση χολής είναι διπλάσια σε μια κλινική απ' ό,τι σε κάποια άλλη, τότε το θέμα θα… διερευνάται.

Όπως επίσης θα διερευνάται και η περίπτωση όπου στην ίδια κλινική ο ένας γιατρός κρατάει κατά μέσο όρο το ίδιο περιστατικό τρεις ημέρες και ο άλλος π.χ. έξι…

Υ.Γ.: Να θυμηθείτε ότι, αν η κυβέρνηση προχωρήσει το θέμα, θα δούμε κάποιους να αντιδρούν υπερασπιζόμενοι το… ιατρικό απόρρητο και τα... ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Φυσικά, θέμα παραβίασης όλων αυτών δεν υπάρχει (στα στατιστικά οι ασθενείς μπορούν να παρακολουθούνται ως αριθμοί μητρώου και όχι ως ονοματεπώνυμα), ωστόσο κάποιοι από εσάς θα κατανοήσουν την… αγωνία ορισμένων παραγόντων του συστήματος για τα… ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των ασθενών τους!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v