Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 31 2011

Πετρέλαια: Πολλή κουβέντα και λίγη... έρευνα

Πετρέλαια: Πολλή κουβέντα και λίγη... έρευνα
Στη χθεσινή εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο "Oil & Gas Conference", ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Γιάννης Μανιάτης, για πολλοστή φορά αναφέρθηκε στο υπό κατάρτιση θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, το οποίο αρκετές φορές έχει λάβει τελική μορφή τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αλλά τελικά δεν βρίσκει τον δρόμο για τη Βουλή, ούτε καν για το υπουργικό συμβούλιο.

Στη χθεσινή ομιλία του πρόσθεσε και κάτι νέο. Ότι, δηλαδή, το υπουργείο του δρομολόγησε (sic) την "αποκωδικοποίηση των κανονισμών και οδηγιών των τεχνικών και περιβαλλοντικών εργασιών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, που έχουν θεσπιστεί από τη Νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίων και την Αρχή Ασφάλειας και Προστασίας, με στόχο την κατάρτιση αντίστοιχων σαφών και αυστηρών διαδικασιών που θα ενταχθούν στο εθνικό μας δίκαιο".

Αμφιβάλλει κανείς ότι το θεσμικό πλαίσιο της Νορβηγίας είναι από τα αυστηρότερα στον κόσμο στα θέματα αυτά; Ούτε κατά διάνοια. Υπάρχει όμως μια μικρή διαφορά: Η Ελλάδα, ευτυχώς (ή δυστυχώς για κάποιους), είναι μέλος της Ε.Ε. και υποχρεωτικά στο εθνικό της δίκαιο έχουν ενσωματωθεί οι σχετικές οδηγίες, που επίσης είναι από τις πλέον αυστηρές. Αντιθέτως, η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ε.Ε. Άρα, ποιος ο λόγος να προσαρμοστούμε στο νορβηγικό κεκτημένο, αφού στην Ελλάδα υποχρεωτικά ισχύει το κοινοτικό;

Αυτό είναι το πρώτο σημείο της τοποθέτησης του υφυπουργού που προκαλεί ερωτηματικά. Και συνεχίζουμε με το δεύτερο. Είπε ο κ. Μανιάτης: "Ο καλύτερος τρόπος αποφυγής λαθών είναι ο ελεύθερος και δημοκρατικός διάλογος, με την έννοια του Δήμου των αρχαίων Ελλήνων. Η εξίσωση της δύναμης είναι ο διάλογος και η δουλειά".

Για τον Χαμαιλέοντα, τα δύο σημεία της ομιλίας του υφυπουργού ΠΕΚΑ το μόνο που δείχνουν είναι ότι πραγματική διάθεση για έρευνα δεν υπάρχει. Ο "διάλογος" έχει αναχθεί σε αντικειμενικό σκοπό, αντί της έρευνας, και μονίμως... η μπάλα στην εξέδρα.

Κατά τα άλλα, η Ελλάδα έχει "δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο", κάτι που εμείς δεν το πιστεύουμε μέχρι να το δούμε, δηλαδή μέχρι να το αποδείξουν οι έρευνες. Αυτό που βλέπουμε και πιστεύουμε, πάντως, είναι ότι όχι τα δισεκατομμύρια βαρέλια, αλλά τα μόλις 3.000 βαρέλια την ημέρα που βγάζει ο Πρίνος συντηρούν πάνω από 200 θέσεις εργασίας και πολλαπλάσιο αριθμό εμμέσως, ενώ οι έρευνες, όχι τα "μη αποκλειστικά σεισμικά" που διαφημίζονται ως έρευνες, όταν αρχίσουν, θα δημιουργήσουν επίσης μερικές ακόμη εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Αν υπάρχει κάποιος στην κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται τι σημαίνει δημιουργία θέσεων εργασίας στην παρούσα συγκυρία, ας λάβει τα μέτρα του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v