Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 24 2011

Τα CDS, η ελληνική κρίση και οι "bookmakers"

Τα CDS, η ελληνική κρίση και οι bookmakers
Μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση των εκτιμήσεων των αναλυτών αλλά και στο τι τελικά θα γίνει με το θέμα της αναδιάρθρωσης ή μη του ελληνικού χρέους παίζουν τα CDSs και οι θέσεις που ενδεχομένως κατέχουν οι εργοδότες των αναλυτών σε αυτά τα παράγωγα προϊόντα.

Το γεγονός ότι όλοι οι οίκοι αξιολόγησης (S&P, Fitch και Moody’s) σε κάθε τοποθέτησή τους πλέον επαναλαμβάνουν ότι θα χαρακτηριστεί ως selective default -και άρα πιστωτικό γεγονός- οποιαδήποτε κίνηση με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, ακόμα και σε εθελοντική βάση, δείχνει ότι υπάρχει ισχυρή πίεση προς αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να "πληρωθούν" τα CDSs.

Από την άλλη, η ΕΚΤ και η Ε.Ε. τραβούν το σχοινί από την άλλη πλευρά, πιέζοντας προς την αποφυγή του credit event.

Ωστόσο, ο μόνος αρμόδιος για το ξεκαθάρισμα του ειδικού, νομικού στην ουσία, θέματος μια και καλή είναι ο διεθνής οργανισμός ISDA, υπεύθυνος για την εκκαθάριση των CDSs.

Η αρμόδια επιτροπή για την Ευρώπη που θα αποφασίσει τελικά επί του θέματος αποτελείται από 10 τράπεζες με δικαίωμα ψήφου, τις Bank of America/Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, Societe Generale και UBS.

Ταυτόχρονα, συμβουλευτικό ρόλο στο θέμα θα έχουν οι Citibank και Royal Bank of Scotland και, τέλος, δικαίωμα ψήφου, παρότι δεν είναι διαπραγματευτές, θα έχουν οι διαχειριστές κεφαλαίων BlackRock, BlueMountain Capital, Citadel Investment Group LLC, D.E. Shaw Group και Rabobank International.

Η συγκεκριμένη επιτροπή, η οποία τελικά θα υποδείξει τι θα πρέπει να γίνει, τυγχάνει να εμφανίζει μια μικρή σύγκρουση συμφερόντων, αφού όλοι οι παραπάνω συμμετέχοντες αποτελούν ταυτόχρονα τόσο αγοραστές όσο και πωλητές της πλειοψηφίας των ελληνικών CDSs!

Με μια δόση υπερβολής, λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι, στην περίπτωση αυτή, οι..."bookmakers" θα "κρίνουν", μέσα σε κάποια νομικά πλαίσια, και ποιος κερδίζει το... στοίχημα!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v