Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 28 2011

Μια κυβέρνηση & 3 εισηγμένες κοιτούν τα "στημένα"

Μια κυβέρνηση & 3 εισηγμένες κοιτούν τα στημένα
Την ώρα όπου η φίλαθλη (και μη) Ελλάδα μειδιά (που μαθαίνει αυτά που ξέρει και συζητά τουλάχιστον δέκα χρόνια τώρα) και εκπλήσσεται (που η Δικαιοσύνη στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται να έχει κάνει εντυπωσιακή δουλειά) για την ιστορία με το «παραποδοσφαιρικό» κύκλωμα και τα στημένα παιχνίδια, τρεις εισηγμένες περιμένουν εναγωνίως τις εξελίξεις.

Κατ’ αρχάς και εύλογα, ο ΟΠΑΠ. Ο οργανισμός στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί πολλές φορές σκληρά επειδή δεν συμπεριλάμβανε κάποιους (πολλούς…) αγώνες στο «Πάμε Στοίχημα», επειδή δεν έδινε εξηγήσεις για το πώς κατέληγε σ’ αυτές τις αποφάσεις του, για τον τρόπο με τον οποίο έπαιρνε τις πληροφορίες του, για τις αποδόσεις που έδινε.

Οι εξελίξεις φαίνεται να τον δικαιώνουν. Επίσης, ο ΟΠΑΠ είναι κύριος χορηγός σε όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα και στις περισσότερες επαγγελματικές ομάδες: τυχόν υποβιβασμοί ομάδων, αλλαγές διοικήσεων κ.λπ. θα του επιτρέψουν (κατ’ αρχάς) να διαπραγματευτεί με νέους (και πιο συμφέροντες ίσως) όρους. Ο ΟΠΑΠ περιμένει και τα αποτελέσματα της δεύτερης υπόθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτής που αφορά στον παράνομο «μαλαισιανό» στοιχηματισμό.

Όπως διέρρευσε, εξετάζεται η δυνατότητα ο οργανισμός να υποβάλει εν ευθέτω χρόνω μηνύσεις για διαφυγόντα κέρδη, ενώ -ανεξάρτητα απ’ αυτό- είναι πιθανό να εκλείψει ή να περιοριστεί σημαντικά μια εστία αθέμιτου ανταγωνισμού που ροκανίζει κέρδη του ΟΠΑΠ.

Δεύτερος ενδιαφερόμενος η Forthnet, η οποία έχει (μέσω Nova) τα τηλεοπτικά δικαιώματα για το πρωτάθλημα της Super League πλην Ολυμπιακού και Ξάνθης. Οι διαπραγματεύσεις για τις δύο ομάδες που βρίσκονται εκτός κεντρικής τηλεοπτικής διαχείρισης μπαίνουν προς ώρας στον πάγο.

Άγνωστο είναι αν, σε περίπτωση υποβιβασμών και αλλαγής του «μίγματος» ομάδων, η Forthnet θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση και γενικώς τι θα ζητήσει (ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας) με βάση τις ρήτρες στη συμφωνία της με τη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος.

Στάση αναμονής και για τον ΟΤΕ, ο οποίος μέσω Cosmote διεκδικούσε για το Conn-X TV τα δικαιώματα του Ολυμπιακού και της Ξάνθης. Και εδώ τυχόν απρόβλεπτες εξελίξεις θα επηρεάσουν καταλυτικά τιμές και ποσά που θα προταθούν.

Ανεξάρτητα απ’ αυτά, πάντως, και οι τρεις εισηγμένες συγκαταλέγονται στους κερδισμένους της υπόθεσης: το ξεκαθάρισμα στον χώρο του ποδοσφαίρου κάνει το «προϊόν» περισσότερο ελκυστικό, καθώς οι αθλητικές εξελίξεις θα επηρεάζονται (τουλάχιστον όχι στον βαθμό όπου επηρεάζονταν…) από… σουτ και όχι από τηλεφωνήματα παραγόντων

Στους κερδισμένους και η κυβέρνηση. Πέρα από ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα… λειτουργίας του κράτους (ακόμα και οι κατηγορούμενοι συμφωνούν ότι η Δικαιοσύνη κινήθηκε υποδειγματικά), ξεκαθαρίζοντας τον χώρο του ποδοσφαίρου κάνει τον ΟΠΑΠ πιο ελκυστικό και… ακριβό (μην ξεχνάμε, περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το δ΄ τρίμηνο του 2011).

Επίσης, περιμένει εναγωνίως και τα πορίσματα της έρευνας για το παράνομο «μαλαισιανό» στοίχημα, καθώς θα κλείσει μία τρύπα από το… σουρωτήρι της παραοικονομίας.

Γι’ αυτήν την τρύπα, αρκεί να σημειώσουμε το εξής: σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσό που «διαφεύγει» στο διάστημα από το 2008 μέχρι σήμερα αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο και η «αρνητική απόκλιση» στον φετινό προϋπολογισμό…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v