Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 5 2011

Πού ψάχνουν φως οι κατασκευές...

Πού ψάχνουν φως οι κατασκευές...
Η ταμειακή διευκόλυνση την οποία φαίνεται πως προτίθενται να δώσουν οι Ευρωπαίοι προς την Ελλάδα, προκειμένου να υλοποιηθούν επενδύσεις 15 δισ. ευρώ (ΕΣΠΑ, αυτοχρηματοδοτούμενα έργα με κοινοτική χρηματοδότηση κ.λπ.) είναι σημαντικό στοιχείο για την ανάκαμψη της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Το θέμα είναι απλό: Όσο θα λαμβάνονται τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, τόσο θα μπαίνει η οικονομία σε βαθύτερη ύφεση. Για να επιχειρηθεί λοιπόν να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης που φέρνει νέα μέτρα και των νέων μέτρων που φέρνουν νέα ύφεση, θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις οι οποίες θα ζητήσουν εργατικά χέρια και θα σταθεροποιήσουν την οικονομία.

Από χρηματιστηριακής πλευράς, ποιες μετοχές θα ευνοηθούν περισσότερο σε μια τέτοια περίπτωση: Πρώτα απ’ όλα, οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ), που άλλωστε έχουν ήδη αναλάβει τους «κολλημένους», εδώ και καιρό, αυτοχρηματοδοτούμενους αυτοκινητοδρόμους.

Η ΕΛΤΡΑΚ αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τα σκαπτικά μηχανήματα Caterpillar και πελάτες της είναι οι κατασκευαστικές εταιρίες, εφόσον φυσικά έχουν να εκτελέσουν έργα.
Επίσης, οι δύο τσιμεντοβιομηχανίες Τιτάν και ΑΓΕΤ Ηρακλής, που θα δουν την πτώση της ζήτησης τσιμέντου από τη μειωμένη οικοδομική δραστηριότητα να μετριάζεται λόγω της διοχέτευσης μέρους της παραγωγής στην εγχώρια κατασκευαστική δραστηριότητα.

Η αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και η υλοποίηση επενδύσεων γενικότερα βοηθούν και τη ζήτηση για τις περισσότερες εταιρίες του μεταλλουργικού κλάδου (π.χ. Μπήτρος, Σιδενόρ κ.ά.), όπως ενδεχομένως και άλλες επιχειρήσεις (π.χ. Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v