Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 15 2011

Οι τράπεζες, τα Βαλκάνια και η επόμενη ημέρα

Οι τράπεζες, τα Βαλκάνια και η επόμενη ημέρα
Εναλλακτικά σενάρια για το πώς θα αντιμετωπίσουν την ανάγκη να μειώσουν τη ρευστότητα που αντλούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζονται τα τραπεζικά επιτελεία.

Κάποια από αυτά θα ενεργοποιηθούν αφού υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για το αν και πώς θα συμμετάσχουν οι τράπεζες στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Το πιο ενδιαφέρον από αυτά αφορά στις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια. Στόχος των διοικήσεων είναι να μειώσουν τη χρηματοδότησή τους από τις μητρικές και, αν είναι δυνατόν, να τις καταστήσουν αυτοχρηματοδοτούμενες.

Όπως έχει γράψει ήδη η στήλη, η διοίκηση της Εθνικής εξετάζει εναλλακτικά σχέδια για να δώσει στις θυγατρικές των Βαλκανίων μεγαλύτερη επιχειρησιακή αυτονομία και οργανωτική αυτοτέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει την υπαγωγή των θυγατρικών που διατηρεί στα Βαλκάνια -πλην Finansbank- κάτω από την ομπρέλα της UBB, της βουλγαρικής θυγατρικής της.

Στο νέο σχήμα είναι πιθανόν να εισέλθουν ως μέτοχοι υπερεθνικοί οργανισμοί (EBRD, IFC κ.ά.), με την Εθνική να διατηρεί το management του υποομίλου.

Η διεύρυνση της μετοχικής βάσης εκτιμάται ότι θα διευκολύνει την επίτευξη του στόχου να καταστούν τα Βαλκάνια αυτοχρηματοδοτούμενα. Επιπρόσθετα, θα φέρει έσοδα και υπεραξίες στη μητρική.

Τη δημιουργία holding για τις θυγατρικές του στη ΝΑ. Ευρώπη εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, και έτερος μεγάλος τραπεζικός όμιλος, ιδιωτικών συμφερόντων.

Οι στόχοι είναι ανάλογοι, αν και στην προκειμένη περίπτωση η προεργασία μπορεί να αποβεί χρήσιμη και για ευρέως συζητούμενο deal.

Για το οποίο, πάντως, όπως ακούμε, εκδηλώνονται πολύ ισχυρές αντιδράσεις από τους ανταγωνιστές…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v