Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 19 2011

Ο EFSF, η ΕΚΤ και το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων

Ο EFSF, η ΕΚΤ και το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων
Μπορεί η Γερμανία και η Ολλανδία να αντιστέκονται ακόμη, αλλά η πρόταση για επαναγορά ελληνικού χρέους είτε απευθείας από τον EFSF είτε από δάνειο που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα κερδίζει σταθερά έδαφος.

Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κοινοτικοί αξιωματούχοι συνειδητοποιούν ότι η λύση που θα προκριθεί πρέπει να στέλνει μήνυμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ιταλοί, Ισπανοί και Βέλγοι είναι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές καθαρής λύσης, εδώ και τώρα, για την Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγουν την ορατή «μόλυνση» της κρίσης.

Από κοντά και η Γαλλία, ενώ χώρες όπως η Αυστρία και η Φινλανδία δείχνουν να υπαναχωρούν από τις σκληρές θέσεις τους.

Η καθαρή λύση για να μειωθεί και επομένως να καταστεί βιώσιμο το χρέος είναι η μαζική επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

Οι Γερμανοί αποδέχονται την ανάγκη επαναγοράς χρέους, προκρίνουν όμως, προς το παρόν, αυτό να συνδυαστεί με χρονική επιμήκυνση και επομένως να χρηματοδοτηθεί από τους ιδιώτες, με τον EFSF να περιορίζεται στη χορήγηση εγγύησης επί των νέων ομολόγων που θα εκδώσει η Ελλάδα.

Τις τελευταίες ώρες διαφαίνεται ότι η Ευρώπη θα καταλήξει, όπως το συνηθίζει, σε μια μικτή λύση, η οποία και θα μειώνει το ελληνικό χρέος και θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή των ιδιωτών.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Με επαναγορά ομολόγων, που στην πρώτη φάση τους δεν θα ανακοινωθεί, αλλά θα εκληφθεί από την αγορά ως παρέμβαση της ΕΚΤ για τη σταθεροποίηση των τιμών των ομολόγων.

Σε δεύτερη φάση, ο EFSF ή η Ελλάδα με κεφάλαια του μηχανισμού ή δάνειο από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα προχωρήσουν σε δημόσια προσφορά επαναγοράς με μικρό premium σε σχέση με την τρέχουσα τιμή.

Έτσι θα συμμετάσχουν και οι ιδιώτες στο κόστος, καθώς θα πουλήσουν «κουρεμένα» ελληνικά κρατικά ομόλογα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v