Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 20 2011

Οι απλοί τρόποι για να αποφύγουμε τους φόρους!

Οι απλοί τρόποι για να αποφύγουμε τους φόρους!
Ο διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola Τρία Έψιλον, κ. Δημήτρης Λόης, επανέλαβε χθες στους δημοσιογράφους το αποτέλεσμα της μελέτης πως η αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα μειώνει τον όγκο των πωλήσεων κατά 1,5%.

Δηλαδή, όσο αυξάνεται ο συντελεστής του ΦΠΑ τόσο μειώνονται τα έσοδα από φόρους, πέρα από τις άλλες απώλειες που υφίστανται τα πορτοφόλια των νοικοκυριών και οι λοιποί εμπλεκόμενοι στους κλάδους (παραγωγικές εταιρίες, χονδρέμποροι, εργαζόμενοι κ.ά.).

Θα ρωτούσε, όμως, κάποιος: «Μα, πώς αλλιώς θα μπορούσαν να μαζευτούν τα 26 δισ. ευρώ περίπου που αναζητά η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθεροποίησης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια;».

Μα, μόνο από τον κλάδο της υγείας, απαντούν στελέχη από τους χώρους τόσο της πληροφορικής όσο και της ιδιωτικής υγείας. Και αυτό γιατί υπολογίζεται γύρω στα 6 δισ. τον χρόνο η συνεχιζόμενη -ακόμη και σήμερα- σπατάλη στον χώρο της δημόσιας υγείας…

Σε τέσσερα χρόνια, λοιπόν, μαζεύονται 24 δισ. ευρώ. Άρα, μας λείπουν μόλις 2 δισ. ευρώ, ή αλλιώς 500 εκατ. ευρώ ανά έτος!

Τι χρειάζεται όμως για να εξοικονομηθούν αυτά τα περιβόητα 6 δισ. τον χρόνο; Όχι και πολλά πράγματα.

Πρώτα απ’ όλα, χρειάζεται να γίνουν κάποια έργα πληροφορικής, που άλλωστε είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, όπως αυτό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της μηχανογράφησης των νοσοκομείων.

Θα πρέπει, βέβαια, και να προβλεφθεί -παρά τις συντεχνιακές αντιδράσεις και τις αιτιάσεις περί δήθεν κινδύνου των «ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων»- η ύπαρξη συστήματος MIS στα κρατικά νοσοκομεία.

Για παράδειγμα, όπως μας λένε άνθρωποι της... πιάτσας, από την παρακολούθηση των ημερών νοσηλείας και κόστους ανά νοσοκομείο, ανά κατηγορία πάθησης και ανά γιατρό θα προέκυπταν «παπάδες»…

Για παράδειγμα, αν διαπιστωθεί πως σε ένα κρατικό νοσοκομείο μια συγκεκριμένη πάθηση απαιτεί κατά μέσο όρο 6 μέρες νοσηλείας, στον γιατρό Χ του συγκεκριμένου νοσοκομείου 12 ημέρες και στον ιδιωτικό τομέα μόνο 2, τότε το ζήτημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά ερωτήματα, που θα αναδείκνυαν είτε θέματα χαμηλής παραγωγικότητας, είτε θέματα διαφθοράς, είτε…

Και δεύτερον, απαιτείται πολιτική βούληση, που μέχρι πρότινος, τουλάχιστον, δεν φαίνεται να υπήρχε.

Για να δούμε τώρα, τι θα γίνει αυτήν τη φορά…


Υ.Γ.: Βάζουμε στοίχημα ότι τα 26 δισ. του μεσοπρόθεσμου δεν θα μαζευτούν;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v