Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 17 2011

Το νέο άρθρο "99" και το… νέο Alter

Το νέο άρθρο 99 και το… νέο Alter
Η αίτηση υπαγωγής του τηλεοπτικού σταθμού Alter στο άρθρο 99 (προστασία από πιστωτές) του πτωχευτικού κώδικα όχι μόνο έγινε δεκτή, αλλά κρύβει και εκπλήξεις.

Και αυτό γιατί το Alter αποτελεί την πρώτη περίπτωση γνωστής επιχείρησης η οποία υπάγεται στο νέο άρθρο 99.

Στο τροποποιημένο, δηλαδή, πτωχευτικό δίκαιο.

Αυτό σημαίνει ότι το Alter, σε αντίθεση με όσες επιχειρήσεις υπήχθησαν σε καθεστώς προστασίας από πιστωτές, την προηγούμενη διετία, θα μπορέσει να ρυθμίσει και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς το Δημόσιο.

Και δεν μιλάμε για αμελητέο ποσό. Στο τέλος του 2010, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του τηλεοπτικού σταθμού προς ασφαλιστικούς οργανισμούς και στο Δημόσιο ανέρχονταν σε 16 εκατ. ευρώ. Ποσό που λογικά θα έχει αυξηθεί σήμερα.

Όπως όλα δείχνουν, ο διαμεσολαβητής θα προτείνει στους πιστωτές του καναλιού να κεφαλαιοποιήσουν το σύνολο των απαιτήσεών τους ή να εισπράξουν 10% της απαίτησης, διαγράφοντας το υπόλοιπο.

Το Δημόσιο θα εισπράξει, ως εκ τούτου, τουλάχιστον 1,6 εκατ. ευρώ και θα διαγράψει το υπόλοιπο της οφειλής του Alter.
 
Στον αντίποδα, τράπεζες και διαφημιστικές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιλέξουν να κεφαλαιοποιήσουν τις απαιτήσεις τους.

Έτσι, τα χρέη του Alter θα γίνουν μετοχές και οι πιστωτές του μέτοχοι. Ο δε στρατηγικός επενδυτής (Argo Fund) θα βάλει λεφτά για το... νέο Alter.

Αν σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά, είναι γιατί το νέο "99" πρακτικά είναι…νεκρανάσταση του θρυλικού άρθρου "44" ("Νέος" Πανιώνιος κ.ά.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v