Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 20 2011

Δέκα μετοχές, όσο… αξίζει ένας καφές! Και ούτε!

Δέκα μετοχές, όσο… αξίζει ένας καφές! Και ούτε!
Δεν υπάρχει καφές φθηνότερος από ένα ευρώ, ακόμη κι αν τον πιείτε στο καφενείο του χωριού σας. Και όμως, σήμερα μπορεί κάποιος να αγοράσει δέκα μετοχές αρκετών εισηγμένων εταιριών, καταβάλλοντας λιγότερο από ένα ευρώ…

Τέσσερις μετοχές (Altec, Έδραση, Κλωνατέξ και Εικόνα Ήχος), οι οποίες είναι διαπραγματεύσιμες προς 4 λεπτά του ευρώ, δεν μπορούν να κινηθούν ούτε προς τα πάνω αλλά ούτε και προς τα κάτω (υπερβαίνουν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ενδοσυνεδριακών συναλλαγών).

Στην Altec, οι τράπεζες έχουν μετατρέψει σε μετοχές δάνεια δεκάδων εκατ. ευρώ και τώρα βλέπουν τη συνολική αποτίμηση της εισηγμένης να περιορίζεται στα 9,6 εκατ. ευρώ.

Στην Εικόνα Ήχος, άλλαξαν χέρια κατά τη χθεσινή συνεδρίαση μόλις 20 τεμάχια, με συνολική αξία συναλλαγών τα… 80 λεπτά του ευρώ! Η εισηγμένη αποτιμάται στο Χ.Α. αρκετά κάτω από 1 εκατ. ευρώ, ενώ ο βασικότερος μέτοχος που προτίθεται να τη στηρίξει μέσα από κεφαλαιοποίηση απαιτήσεών του εντάχθηκε πρόσφατα στις διατάξεις του άρθρου 99.

Η Έδραση κάνει ό,τι μπορεί, ενώ χρηματιστηριακοί παράγοντες υποστηρίζουν πως στην περίπτωση της Κλωνατέξ (παλαιότερα αποτελούσε μετοχή του Γενικού Δείκτη) πρώτα θα… βγάλει ο ήλιος κέρατα και μετά θα τη δούμε να ανακάμπτει. Όγκος συναλλαγών κατά το τελευταίο τρίμηνο μηδενικός. Τυχαίο;

Με 5 μόλις λεπτά του ευρώ είναι διαπραγματεύσιμες η Sanyo και η Χατζηιωάννου, με χρηματιστηριακή αξία 2,5 και 3,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ακόμη και ο πλέον απαισιόδοξος επενδυτής της χώρας δεν θα μπορούσε να προβλέψει πριν από μερικά χρόνια ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Sanyo επεκτεινόταν μέσα από αυξήσεις κεφαλαίου άνω των 100 εκατ. ευρώ και με μπαράζ εξαγορών.

Όσο για τη Χατζηιωάννου, μέχρι και πριν από τρία χρόνια, οι αναλυτές διαφωνούσαν για το αν η Sprider (συμμετέχει σ’ αυτήν με 39%) θα έβγαζε ετήσια κέρδη άνω ή κάτω των 15 εκατ. ευρώ!

Έναντι 7 λεπτών (870 χιλ. ευρώ κεφαλαιοποίηση) είναι διαπραγματεύσιμη η Compucon, που εδώ και χρόνια παλεύει μέσα από αναδιαρθρώσεις, ρυθμίσεις δανείων και πολλή δουλειά να γυρίσει την κατάσταση.

Κάτω από 2 εκατ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία (0,11 ευρώ ανά μετοχή) έχει πλέον η Βιοτέρ, μία από τις εταιρίες που εντάχθηκαν στην υψηλότερη τάξη του κατασκευαστικού κλάδου και η οποία επιχείρησε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πράγματα. Σήμερα, οι δουλειές της είναι λίγες, τα δάνειά της μεγάλα και οι βασικοί μέτοχοι βγαίνουν κατά καιρούς στο ταμπλό και πουλάνε μετοχές τους…

Με την πρωτόγνωρη κρίση στον κλάδο του επίπλου παλεύει και η ΣΑΤΟ, που, σε μια προσπάθειά της να αντέξει στους δύσκολους καιρούς, ρευστοποίησε θυγατρικές στο εξωτερικό και προχωρεί σε κινήσεις αναδιάρθρωσης. Η μετοχή, ωστόσο, έχει υποχωρήσει στα 9 λεπτά του ευρώ και η συνολική αποτίμηση στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Δύο εισηγμένοι όμιλοι (Αλλατίνη και Κατσέλης) ενώθηκαν για να προκύψει η Nutriart, η οποία, παρά την πολλαπλάσιου ύψους αύξηση κεφαλαίου που υλοποίησε, αποτιμάται πλέον μόλις προς 4,25 εκατ. ευρώ (0,10 ευρώ ανά μετοχή).

Αναμένεται ωστόσο και νέα αύξηση κεφαλαίου, μετά τη συμφωνία τραπεζών και βασικού μετόχου για αναχρηματοδότηση του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v