Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 5 2011

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ακολουθεί και άλλη πώληση;

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ακολουθεί και άλλη πώληση;
Δεν πέρασαν ούτε είκοσι μέρες από τη δημοσίευση της έκθεσης της Eurobank Χρηματιστηριακής για τον όμιλο Ελλάκτωρ και ήρθε κιόλας η πρώτη επιβεβαίωση

Ανέφερε τότε, μεταξύ άλλων, η έκθεση πως η Ελλάδα θα προσπαθήσει να επιταχύνει την κατασκευαστική δραστηριότητα, θα ιδιωτικοποιήσει περιουσιακά στοιχεία και ακίνητα, «με την Ελλάκτωρ να ενδιαφέρεται για τέτοια σχέδια».

Και συμπλήρωνε πως αμφιβάλλει αν η Ελλάκτωρ διαθέτει ευελιξία στον ισολογισμό της για να αναπτυχθεί περισσότερο. «Θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια αναδιάρθρωση στο χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων, ενδεχομένως μακριά από ορυχεία και αιολικά πάρκα και προς αυτοχρηματοδοτούμενες συμβάσεις οδικών αξόνων και διαχείρισης απορριμμάτων»…

Η -μερική τουλάχιστον- απομάκρυνση του εισηγμένου ομίλου από τα ορυχεία έγινε με μεγάλη δημοσιότητα, μέσα από συναντήσεις του πρωθυπουργού του Κατάρ με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και μέσα από ανακοινώσεις διεθνών πρακτορείων ειδήσεων.

Η Ελλάκτωρ λοιπόν πούλησε στο Κατάρ το 7,07% της European Goldfields (μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική), μειώνοντας το ποσοστό της στο 12,2%, με το Κατάρ να έχει το δικαίωμα μελλοντικής απόκτησης ενός ακόμη 5% (θα πέσει τότε στο 7,2% η συμμετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ).

Κλειδί της συμφωνίας, βέβαια, ήταν η δυνατότητα χρηματοδότησης του project στη Χαλκιδική, με το Κατάρ να βάζει άλλα 600 εκατ. δολάρια, ωστόσο και η ρευστότητα που απέκτησε η Ελλάκτωρ κάθε άλλο παρά δυσαρέστησε τη διοίκησή της.

Η Eurobank Χρηματιστηριακή, λοιπόν, δικαιώθηκε στο θέμα των ορυχείων. Λέτε να δικαιωθεί και στο μέτωπο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και να περιμένουμε σύντομα σχετικές ανακοινώσεις από την εταιρία; Λέτε;

Φυσικά, καμιά απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ δεν υπάρχει για την πώληση των αιολικών της πάρκων, όμως κάτι τέτοιο δεν θα εξέπληττε τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» (τόσο για τον συγκεκριμένο κατασκευαστικό όμιλο όσο και για άλλους «παίκτες» της αγοράς ενέργειας), καθώς θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η ανάγκη των επιχειρήσεων για άντληση ρευστότητας, σε μια περίοδο όπου οι στρόφιγγες των τραπεζών είναι ερμητικά κλειστές.

Να θυμίσουμε πως σε ανύποπτο χρόνο (προ διετίας) ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου, δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να πουλήσει «πακέτο» τις μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε έναν ξένο operator…

Έχουμε, άλλωστε, το παράδειγμα του Ρόκα, που πουλήθηκε στην ισπανική Iberdrola, όπως επίσης και την πώληση μονάδων από τη Δομική Κρήτης στην ENEL, ή την υπάρχουσα μετοχική συνεργασία της Alpha Grissin με την Deutsche Bank στον χώρο των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, με τον γερμανικό όμιλο να κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το ότι αρκετές εισηγμένες εταιρίες (π.χ. Dionic) έχουν υποβάλει αιτήσεις για φιλόδοξα projects, που αν τελικά εγκριθούν θα απαιτήσουν μεγάλα ποσά για χρηματοδότηση της επένδυσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v