Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 4 2011

ΧΑ: Περιουσίες που γίνονται... ψίχουλα!

ΧΑ: Περιουσίες που γίνονται... ψίχουλα!
Κλίμα μαζικής απογοήτευσης επικρατεί μεταξύ των μικροεπενδυτών του Χ.Α., η πλειονότητα των οποίων έχει... ξεχασμένα στο ντουλάπι τα χαρτιά της (ή, αλλιώς, έχει κάνει πλήρες write off) ή, όποτε τα θυμάται, το κάνει μήπως και μπορέσει να τα «σκοτώσει» και να καλύψει κάποιες από τις τρέχουσες ανάγκες της.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, άλλωστε, ήταν η αναιμική παρουσία των επενδυτών μειοψηφίας στις γενικές συνελεύσεις του Ιουνίου, η συμμετοχή μόνο των βασικών μετόχων στις περισσότερες αυξήσεις κεφαλαίου, ο αναιμικός όγκος των συναλλαγών κ.λπ.

Πού φαίνεται όμως να οδηγεί αυτή η κατάσταση:

1. Οι μικρομέτοχοι βλέπουν τις εταιρίες τους να τίθενται εκτός διαπραγμάτευσης και αρκετές εισηγμένες είναι σήμερα «υποψήφιες» για μια τέτοια εξέλιξη...

2. Αρκετοί «λεφτάδες»-βασικοί μέτοχοι προχωρούν σε δημόσιες προτάσεις και αποσύρουν τις υγιείς επιχειρήσεις τους από το ταμπλό, γνωρίζοντας πλέον πως η Σοφοκλέους δεν έχει να τους προσφέρει σημαντικά πράγματα στο άμεσο μέλλον και εξοικονομώντας γύρω στα 200-300.000 ευρώ τον χρόνο (έξοδα παραμονής στο Χ.Α.). Ζητούμενο, βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι (και θα είναι) τα πολύ χαμηλά τιμήματα που συνήθως προσφέρονται από τους βασικούς μετόχους.

3. Σε πολλές άλλες περιπτώσεις η «έξοδος» των μετόχων μειοψηφίας γίνεται διά της… πλαγίας οδού, δηλαδή μέσα από μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που καλύπτονται είτε από τους βασικούς μετόχους είτε από τρίτους επενδυτές.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι μικρομέτοχοι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς καλούνται να επιλέξουν μεταξύ είτε του μηδενισμού της περιουσίας τους είτε της διάχυσης των ποσοστών τους, ελπίζοντας πως στο τέλος θα τους απομείνουν κάποια ψίχουλα...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της ΑΤΕbank, που μόλις στις αρχές του καλοκαιριού ολοκλήρωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,26 δισ. ευρώ, εκδίδοντας 13 νέες μετοχές για κάθε μία παλαιά και διαθέτοντας τους νέους τίτλους προς 1,07 ευρώ το κομμάτι.

Και σαν να μην έφτανε η τεράστια διάχυση της έκδοσης του καλοκαιριού, τώρα ετοιμάζεται και άλλη αύξηση κεφαλαίου (στο 1 δισ. την υπολογίζουν κάποιοι αναλυτές), γεγονός που σημαίνει και νέα μεγάλη διάχυση, γιατί το ποσό που επιδιώκεται να αντληθεί είναι μεγαλύτερο από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της τράπεζας στο ταμπλό του χρηματιστηρίου (470 εκατ. ευρώ).

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, όποιος συμμετείχε στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου ήδη θα κατέγραφε πτώση άνω του 60%, επίδοση καθόλου ενθαρρυντική για διάστημα λίγων μηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v