Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 31 2011

Altec: Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αλά ελληνικά!

Altec: Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αλά ελληνικά!
Εικόνα κατεδάφισης παρουσιάζει στο ταμπλό της Σοφοκλέους η μετοχή της Altec, η οποία γράφει απώλειες 44% στο τελευταίο εξάμηνο, 87% την τελευταία διετία και 98,5%(!) την τελευταία πενταετία.

Άλλωστε, μόνο και η ανάγνωση της τρέχουσας αποτίμησής της τα λέει όλα: Μόλις 2,8 λεπτά του ευρώ, με βάση το κλείσιμο της 27ης Οκτωβρίου και παρά το… ράλι των τελευταίων συνεδριάσεων.

Μεγάλες απώλειες, θα πείτε, έχουν και οι τράπεζες που πήραν θέση στην εισηγμένη συμμετέχοντας στην αύξηση κεφαλαίου του 2009 και αποκτώντας τις μετοχές τους προς 30 λεπτά τη μία (-95%). Ωστόσο, παρά την κατρακύλα της μετοχής, οι τράπεζες κάνουν με διαφορετικό τρόπο τους λογαριασμούς τους για την όλη κατάσταση γύρω από τη θέση τους στον γνωστό όμιλο πληροφορικής.

Συγκεκριμένα, από το δεύτερο εξάμηνο του 2009, όταν αποφασίστηκε η συμμετοχή των τραπεζών μέσα από κεφαλαιοποίηση χρεών, τα εμπλεκόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατέβαλαν συνολικά 67,2 εκατ. ευρώ: 40 εκατ. στην αύξηση κεφαλαίου της ίδιας της Altec, 10 εκατ. στην ΑΜΚ θυγατρικής της εταιρίας και άλλα 17,2 εκατ. για την εξαγορά του ακινήτου που στεγάζει τις εγκαταστάσεις του ομίλου πληροφορικής.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις της επιχείρησης, ο καθαρός δανεισμός της (συνολικές τραπεζικές υποχρεώσεις συν χρηματοδοτικές μισθώσεις μείον ταμείο) περιορίστηκε από τα 152,3 εκατ. στις 30 Ιουνίου 2009 στα 75,2 εκατ. ευρώ στις 30/6/2011. Δηλαδή, οι τράπεζες μείωσαν τη δανειακή έκθεσή τους στην Altec κατά 77,1 εκατ. ευρώ, κατά 10 περίπου δηλαδή περισσότερα εκατομμύρια από αυτά που τοποθέτησαν!

Επιπρόσθετα, οι τράπεζες απέκτησαν το σημαντικής αξίας ακίνητο της εισηγμένης και επίσης εισέπραξαν από την αρχή του 2009 έως και τα μέσα του 2011 συνολικούς τόκους από τον όμιλο ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ (6,5 εκατ. το 2009, 3 εκατ. πέρυσι και 1 εκατ. το πρώτο φετινό εξάμηνο). Και τέλος, τους απέμεινε η όποια αξία από την κατοχή των μετοχών της Altec (πολύ χαμηλό ποσό, με βάση την τρέχουσα τιμή του τίτλου στο Χ.Α.).

Μέχρι στιγμής, δηλαδή, το ισοζύγιο για τις τράπεζες δείχνει να είναι θετικό, ωστόσο η ουσία των πραγμάτων θα κριθεί από τη μακροπρόθεσμη πορεία της Altec, ή αλλιώς από τις προσπάθειες που καταβάλλει για να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή της.

Και αυτό γιατί τα προβλήματά της δεν έχουν τελειώσει. Τα ίδια κεφάλαιά της παραμένουν αρνητικά και επιπλέον ο κλάδος της πληροφορικής δοκιμάζεται από οξεία κρίση.

Πάντως, στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς ο όμιλος αύξησε τον κύκλο εργασιών του (από 4,67 σε 4,92 εκατ. ευρώ), γύρισε σε θετικό EBITDA (+0,5 εκατ. έναντι -4,1 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο) και περιόρισε τις ζημίες προ της φορολογίας από τα 4,4 στα 2,1 εκατ. ευρώ. Όμως, οι καθαρές ζημίες υπερέβησαν τις περυσινές (-3,9 έναντι -3,6 εκατ. ευρώ) γιατί φέτος η εταιρία επιβαρύνθηκε με περίπου 2 εκατ. ευρώ από φορολογικές διαφορές της περιόδου 2001 - 2005. Δηλαδή, για τη διαχείριση της εποχής των… παχιών αγελάδων από τη διοίκηση Αθανασούλη.

ΥΓ.: Αν η εταιρία τα καταφέρει, τότε οι τράπεζες θα έχουν πάρει πίσω τα λεφτά τους και θα έχουν γλιτώσει από ζημία που θα ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ. Αν επίσης τα καταφέρει, ο τέως βασικός μέτοχός της θα μείνει με ποσοστό γύρω στο 18%, που θα έχει αξία, και στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα θα εισπράττει και αμοιβές έναντι των υπηρεσιών που προσφέρει από τη θέση του προέδρου.

Όσο για τους μετόχους μειοψηφίας, αυτοί θα καταγράψουν τεράστιες απώλειες ακόμη και στο θετικό σενάριο. Γι' αυτό το φυσούν και… δεν κρυώνει!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v