Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 31 2011

Τράπεζες: Στενεύουν τα περιθώρια υπερχρεωμένων

Τράπεζες: Στενεύουν τα περιθώρια υπερχρεωμένων
Πρώτη συνεδρίαση μετά τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής αυτή της Πέμπτης και στη λίστα των είκοσι μετοχών με τη μεγαλύτερη άνοδο συγκαταλέχθηκαν τουλάχιστον εννέα τίτλοι εταιριών που έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις: Σφακιανάκης, Μπουτάρης, Audiovisual, Euromedica, Παπουτσάνης, ΣΑΤΟ, Σάνυο Συμμετοχών, ΝΕΛ, Χατζηιωάννου κ.ά.

Ίσως, θα πείτε, είναι τυχαίο.

Ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι οι τιμές αυτών των μετοχών ήταν πολύ χαμηλές και πως έστω και μια μικρή μεταβολή σε απόλυτες τιμές είναι σε θέση να οδηγήσει σε μεγάλες ποσοστιαίες διαφορές. Ίσως…

Σε κάθε περίπτωση πάντως -και ανεξάρτητα από την προαναφερόμενη εικόνα του ταμπλό και τις προαναφερθείσες εταιρίες-, τους προσεχείς μήνες οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν σοβαρές αποφάσεις σε σχέση με τα μεγάλα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται κανονικά από επιχειρηματικούς ομίλους.

Ιδίως τώρα όπου η BlackRock ξεσκονίζει τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια.

Και ιδίως όταν είναι πολύ πιθανό σε οκτώ μόλις μήνες από σήμερα οι ελληνικές τράπεζες να φορέσουν κρατικό μανδύα…

Μιλάμε για δεκάδες μεγάλους ομίλους, που αθροιστικά οφείλουν στις τράπεζες κάμποσα δισ. ευρώ και μέχρι σήμερα είτε πληρώνουν με το ζόρι μέρος των τόκων (για το δε χρεολύσιο… «ούτε κουβέντα»), είτε ακόμη δεν πληρώνουν στα γκισέ των τραπεζών ούτε 1 σεντ…

Και ενώ μέχρι τώρα οι τράπεζες έπαιζαν ως έναν βαθμό τον σκληρό στους μικρούς πελάτες τους, επιδεικνύοντας χαρακτηριστική... επιείκεια στους μεγάλους (προκειμένου να μη γράψουν μεγάλες επισφάλειες με τη μία…), τώρα τα πράγματα πολύ πιθανόν να εξελιχθούν διαφορετικά.

Γιατί; Γιατί αν καταλήξει ευνοϊκά μία μόνο τέτοια μεγάλη υπόθεση -και μπουν στο ταμείο της τράπεζας μετρητά-, αυτό θα αντιστοιχεί σε ευνοϊκή κατάληξη εκατοντάδων ή χιλιάδων μικρών πελατών…

Το πώς ακριβώς θα δράσουν οι τράπεζες δεν είναι γνωστό. Πάντως, ορισμένοι έμπειροι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι επόμενοι μήνες θα είναι «η εποχή των αγοραστών».

Τι προβλέπουν; Πως αν δεν βρεθεί φερέγγυος αγοραστής που θα καταβάλει τουλάχιστον ένα σημαντικό ποσοστό του τιμήματος σε μετρητά, τότε οι τράπεζες θα συνεχίσουν την ανεκτική τους στάση, ανεβάζοντας παράλληλα το ύψος των προβλέψεων που εγγράφουν. Άντε σε μερικές περιπτώσεις να κεφαλαιοποιήσουν κάποια χρέη.

Αν τώρα προκύψουν επιχειρηματίες και funds που θα διαθέτουν γεμάτο πορτοφόλι, τότε θα λάβουν την… ευλογία των τραπεζιτών, καταφέρνοντας να αγοράσουν εταιρίες της παραπάνω κατηγορίας και μάλιστα με «κούρεμα» δανείων… γερμανικών διαστάσεων!

Οψόμεθα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v