Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 18 2011

«Greek statistics» από την ανάποδη;

«Greek statistics» από την ανάποδη;
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Alpha Bank (βλέπε Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων) βάλλει εναντίον της -ανεξάρτητης πλέον- ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της γνωστής τράπεζας κατηγορούν την ΕΛΣΤΑΤ για αδιαφάνεια για τον τρόπο με τον οποίο προκύπτει σειρά στοιχείων της για την ελληνική οικονομία. Στοιχείων μάλιστα που εγείρουν πράγματι κάποιες αμφιβολίες…

«Επειδή τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν αντικείμενο ευρείας αμφισβήτησης, τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται από την ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να συνοδεύονται τουλάχιστον από επαρκείς εξηγήσεις. Ανεξαρτησία σημαίνει έλεγχος», αναφέρεται χαρακτηριστικά από την τράπεζα.

Το περίεργο είναι πως επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ τα επίσημα ελληνικά στοιχεία δεν αμφισβητούνται επειδή προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, αλλά επειδή ενδεχομένως να τη δείχνουν ακόμη πιο σκούρα απ’ ό,τι είναι!

Ένα ενδεικτικό σημείο στο οποίο στέκεται η Alpha Bank είναι η εκτίναξη της ανεργίας κατά 1,9 ποσοστιαία μονάδα (από 16,5% τον Ιούλιο στο 18,4%) μέσα σε έναν μόνο μήνα, και μάλιστα τον Αύγουστο. Η αύξηση της ανεργίας αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όταν τον συγκεκριμένο μήνα ο εισερχόμενος τουρισμός γνώριζε πολύ μεγάλη άνοδο σε σχέση με πέρυσι…

«Η εξωπραγματική αυτή αύξηση της ανεργίας σε έναν μόνο μήνα δεν επαληθεύεται ούτε στο ελάχιστο από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ τον ίδιο μήνα», σημειώνεται στο Οικονομικό Δελτίο.

Ένα άλλο στοιχείο της ΕΛΣΤΑΤ που μπήκε στο στόχαστρο της Alpha Bank είναι το ποσοστό πτώσης του ΑΕΠ κατά 5,2% το τρίτο τρίμηνο του 2011, σε μια περίοδο όπου είχαμε σημαντική αύξηση στον εισερχόμενο τουρισμό, μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο των εξαγωγών και πτώση του όγκου των λιανικών πωλήσεων και της βιομηχανικής παραγωγής πολύ περιορισμένη σε σύγκριση με τη γενικότερη υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 5,2%.

Τέλος, γίνεται και μία αναφορά στα περυσινά δρώμενα της ΕΛΣΤΑΤ, όταν «η ΕΛΣΤΑΤ ενημέρωνε τους επενδυτές και τους αναλυτές σε παγκόσμιο επίπεδο ότι τελικά η ύφεση στην οικονομία ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου (-4%) και διαμορφώθηκε στο -4,5%. Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει ότι τελικά η πτώση του ΑΕΠ το 2010 ήταν τελικά μικρότερη του αναμενομένου, στο -3,5%. Κανείς, ωστόσο, δεν ενδιαφέρεται σήμερα για το 2010. Όλοι ενδιαφέρονται για το 2011».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v