Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 21 2011

Στο κάδρο της κρίσης και η ΕΤΕπ

Στο κάδρο της κρίσης και η ΕΤΕπ
Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, που παραμένουν επικεντρωμένα στα ομόλογα του νότου, την προηγούμενη εβδομάδα ένα ακόμα σύννεφο ήρθε να προστεθεί πάνω από τους ουρανούς της αγοράς ομολόγων της Ευρώπης.

Αφορά τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ως γνωστόν, η ΕΤΕπ δημιουργήθηκε με τη Συνθήκη της Ρώμης το 1958, με στόχο να γίνει η ευρωπαϊκή τράπεζα που θα προσφέρει μακροχρόνιο δανεισμό για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων και αδύναμων περιοχών της Ευρώπης.

Έως εδώ καλά. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, τα 5ετή ομόλογα που εκδίδει (έχοντας βαθμολογία «ΑΑΑ», παρακαλώ...) έχουν πάρει την κατηφόρα και οι αντιστρόφως κινούμενες αποδόσεις βρίσκονται σε επίπεδα υψηλότερα από το ρεκόρ του 2009.

Η ΕΤΕπ στηρίζεται σε μικρή κεφαλαιακή βάση και στην υπόσχεση μεγάλων κεφαλαιακών ενισχύσεων από τα κράτη αν αυτό απαιτηθεί. Στο ενδιάμεσο, όμως, έχει μεγάλη έκθεση ανά την Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, έχει 382,4 δισ. ευρώ σε πρώτης εξασφάλισης (senior) μη ασφαλισμένο χρέος και καταθέσεις μόλις 2,5 δισ. ευρώ.
Είναι προφανές ότι αυτήν την περίοδο όπου η Ευρώπη δοκιμάζεται οι επενδυτές δεν καλοβλέπουν αυτά τα μεγέθη. Άλλωστε, τον ίδιο προβληματισμό εκφράζει και η αύξηση του κόστους δανεισμού του EFSF.

Βάλτε κατά νου ότι η ΕΤΕπ έχει λήξεις ομολόγων της τάξης των 20 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες και αυτήν την περίοδο οι αγορές δεν καλοβλέπουν τα μεγάλα ανοίγματα. Πόσο μάλλον αν είναι στην Ευρώπη...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v