Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 9 2011

Καλώδια: Υποσχόμενη πορεία, «βαραίνουν» οι τόκοι

Καλώδια: Υποσχόμενη πορεία, «βαραίνουν» οι τόκοι
Αν ένας κλάδος έχει ανοδικές προοπτικές στην Ελλάδα, σε περίπτωση που η κατάσταση στην οικονομία σταθεροποιηθεί και αρχίσει να εφαρμόζεται ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στην παραγωγή και στις επενδύσεις, αυτός είναι ο κλάδος των καλωδίων.

Καλώδια για εναλλακτικές πηγές ενέργειας, καλώδια για διασύνδεση των νησιών, καλώδια για το τηλεπικοινωνιακό πρόγραμμα Fiber To The Home, πρόγραμμα υπογειοποίησης των καλωδίων της ΔΕΗ κ.λπ.

Αυτά, βέβαια, για τους περισσότερους φαντάζουν πολύ μακρινά, ωστόσο ο όμιλος των Ελληνικών Καλωδίων καταφέρνει και φέτος να ανεβάζει σημαντικά τις επιδόσεις του (το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων γίνεται στο εξωτερικό), με τον κύκλο εργασιών του εννεαμήνου να αυξάνεται κατά 22,4%, τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) κατά 337% και τα κέρδη προ φόρων να διαμορφώνονται στα 3,27 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Ο εισηγμένος όμιλος, μάλιστα, θέλοντας να εκμεταλλευθεί και τις λεγόμενες «ευκαιρίες της κρίσης», εξαγόρασε με τη συνδρομή των τραπεζών και τη Fulgor, η οποία είχε προσφύγει στο άρθρο 99 λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετώπιζε.

Όλα καλά δείχνουν, λοιπόν, για τον όμιλο των Ελληνικών Καλωδίων, εκτός από ένα: την αύξηση του τραπεζικού δανεισμού (λόγω της Fulgor αλλά και της ανόδου της τιμής του μετάλλου) στα 155 εκατ. ευρώ.

Αν σε αυτό προσθέσει κάποιος και την ανοδική τάση των επιτοκίων που επικρατεί στην αγορά, τότε βάσιμα ερμηνεύει γιατί τα χρηματοοικονομικά έξοδα του ομίλου από 840.000 ευρώ στο τρίμηνο σκαρφάλωσαν στα 5 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο!

Και αντιλαμβάνεται, επίσης, γιατί τα κέρδη προ φόρων του εννεαμήνου (3,27 εκατ. ευρώ) δεν διαφέρουν ουσιαστικά από την αντίστοιχη επίδοση του α΄ φετινού τριμήνου (3,05 εκατ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v