Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 9 2004

”Σπάσιμο” Veterin - Περσέα με... σφήνα τον Νηρέα;

”Τα έσπασαν” απ’ ό,τι φαίνεται στα... μουλωχτά η Περσεύς και η Veterin, όσον αφορά στη στρατηγική τους συμμαχία στον τομέα των ιχθυρών (μια συνεργασία που την πάλευαν επί δύο και πλέον χρόνια).

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από χθεσινή ανακοίνωση της πρώτης, σύμφωνα με την οποία εξαγοράζει από τη Veterin -και αποκτά τον πλήρη έλεγχο- όλες τις εταιρίες που θα είχαν από κοινού, με εξαίρεση μία που παραμένει στη Veterin.

Ωστόσο, άλλες πληροφορίες από το χώρο κατατείνουν στην άποψη ότι η κίνηση αυτή της Περσεύς συνδέεται με άλλη συμφωνία της εταιρίας, αυτή τη φόρα με τον Νηρέα, στη βάση της οποίας η τελευταία θα αναλάβει το management αυτών των εταιριών!

Οπως και να ’χει, πάντως, πρόκειται για 5-6 εταιρίες οι οποίες, σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της Περσεύς, επρόκειτο να συγχωνευθούν σε μία νέα, στην οποία τόσο η Περσεύς όσο και η Veterin θα είχαν ίση συμμετοχή.

Η νέα εταιρία, μάλιστα, θα αποτελούσε ”μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής ιχθύων στην Ελλάδα”.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ότι για να συμμετάσχει η Περσεύς σε αυτές τις εταιρίες θα δαπανούσε ποσό 4.695.524 ευρώ.

Εν τούτοις, στη χθεσινή ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στο ποσό που θα κοστίσει η εξαγορά των ποσοστών της Veterin!

Προφανώς η καλή εταιρία δεν αισθάνεται καμία ανάγκη να πει στο επενδυτικό κοινό τι ακριβώς έχει συμβεί και γιατί δεν προχωρά η όλη υπόθεση όπως είχε ανακοινωθεί, καθώς επίσης δεν φαίνεται να κρίνει σκόπιμο να πει τι χρήματα θα πληρώσει για να αποκτήσει τον έλεγχο αυτών των εταιριών...

Βέβαια, όταν ξεκινούσε η όλη υπόθεση της ”στρατηγικής συμμαχίας”, η διοίκηση της Περσεύς ήταν... λαλίστατη (και ως προς το κόστος).

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε την ανακοίνωση του Απριλίου 2002:

”Η εταιρία ΠΕΡΣΕΥΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Α.Β.Ε.Ε. με δελτίο Τύπου της προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: ”Η διοίκηση της ΠΕΡΣΕΥΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Α.Β.Ε.Ε., εταιρία του ομίλου ΑΘΗΝΑΪΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Α.Ε., ανακοινώνει ότι υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με την VETERIN Α.Β.Ε.Ε., για την από κοινού ίση συμμετοχή τους –περίπου 46% για την κάθε εταιρία– σε νέα εταιρία του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών.

Με τη στρατηγική αυτή συμμαχία η ΠΕΡΣΕΥΣ, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή ιχθυοτροφών, επιτυγχάνει τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της και τους στόχους της για καθετοποίηση, παραγωγή και εμπορία επωνύμου προϊόντος, ενώ θα αποτελεί πλέον αποκλειστικό προμηθευτή των ιχθυοκαλλιεργειών ιδιοκτησίας της VETERIN και των ιχθυοκαλλιεργειών κοινής ιδιοκτησίας. Η ΠΕΡΣΕΥΣ αναμένει από την κίνηση αυτή αύξηση πωλήσεων κατά 10.000 τόνους, κέρδη προ φόρων κατά 1,47 εκατ. ευρώ (500 εκατ. δρχ.) το 2002 και σημαντική αύξηση του μεριδίου αγοράς ιχθυοτροφών από 22% το 2001 σε 28% το 2002. Η συμμετοχή της ΠΕΡΣΕΥΣ στη νέα εταιρία της προσδίδει σημαντικό πλεονέκτημα για τη διάθεση των προϊόντων της, καθώς θα συμμετέχει στη δημιουργία ενός πρότυπου θαλάσσιου πάρκου εκτροφής ιχθύων, συνολικής επιφάνειας 142.000 τ.μ.

Η νέα εταιρία στην οποία η ΠΕΡΣΕΥΣ και η VETERIN θα έχουν ίση συμμετοχή θα προκύψει με συγχώνευση δι’ απορροφήσεως πέντε εταιριών του κλάδου ιχθυοκαλλιέργειας, στις οποίες ήδη συμμετέχει η VETERIN ΑΒΕΕ. Επιπρόσθετα, η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση από τη VETERIN στην ΠΕΡΣΕΥΣ ποσοστού 30% της MARVET Α.Ε. Η MARVET Α.Ε. είναι εμπορική εταιρία και δραστηριοποιείται την αγορά και πώληση νωπών αλιευμάτων σε αγορές του εξωτερικού και του εσωτερικού. Το συνολικό ύψος της παραπάνω επένδυσης για την ΠΕΡΣΕΥΣ θα ανέλθει σε ποσό 4.988.995 ευρώ (1,7 δις δρχ)”.

Μεγάλη διαφορά στην ενημέρωση του επενδυτικού κοινού τότε και τώρα, δεν βρίσκετε;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v