Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 19 2011

ΝΕΛ: Τώρα κατάπιαν τη γλώσσα τους...

ΝΕΛ: Τώρα κατάπιαν τη γλώσσα τους...
Πριν από περίπου έναν χρόνο, οι νέοι «μέτοχοι» της ΝΕΛ έβαλαν στην εισηγμένη γύρω στα 100 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια είχαν ακολουθήσει βαρύγδουπες ανακοινώσεις περί επεκτάσεων, προοπτικών και άλλων σχετικών.

Σήμερα -που στον κλάδο μετρούν ζημίες ακόμη και οι ισχυρότεροι κρίκοι- οι τόνοι της διοίκησης της ΝΕΛ φαίνεται πως έχουν πέσει. Έτσι, στο δελτίο Τύπου για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, η διοίκηση άφησε κατά μέρος τα... ταρατατζούμ και μίλησε για «πεζά» θέματα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ, η ύφεση στην αγορά, οι αγκυλώσεις του θεσμικού πλαισίου και άλλα παρόμοια.

Άλλωστε, τα αποτελέσματα εννεαμήνου μόνο πανηγυρισμούς δεν επιδέχονται. Έχουμε, λοιπόν, και λέμε:

-Οι ζημίες εκτοξεύθηκαν από τα 20,1 εκατ. ευρώ στα 37,3 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε τεράστια αύξηση κεφαλαίου.

-Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, το οποίο, μάλιστα, χαρακτηρίζεται από αρνητική εποχικότητα.

-Τα ίδια κεφάλαιά της ψαλιδίστηκαν μόλις στα 35,7 εκατ. ευρώ, άρα, αν η εταιρία συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, είναι ζήτημα αν θα είναι θετικά σε έναν χρόνο από σήμερα.

-Η χρηματιστηριακή αξία της ΝΕΛ «βούλιαξε» στα 25,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα όσοι συμμετείχαν στην τελευταία ΑΜΚ να χάνουν ήδη 75% (οι παλαιότεροι μέτοχοι έχουν ουσιαστικά απολέσει το σύνολο της επένδυσής τους...).

-Παρά την τεράστια αύξηση κεφαλαίου, ο καθαρός δανεισμός κυμαίνεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 110 εκατ. ευρώ.

- Οι προοπτικές του κλάδου μάλλον θα επιδεινωθούν παρά θα βελτιωθούν, ιδίως για την εισηγμένη, που δραστηριοποιείται σε μεγάλο βαθμό στα δρομολόγια των άγονων γραμμών.

ΥΓ.: Μπορεί εδώ και δέκα χρόνια η ΝΕΛ να βαδίζει από το κακό στο χειρότερο, αλλά μια φορά τα παχιά λόγια των εκάστοτε διοικήσεών της ποτέ δεν μας έλειψαν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v