Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 21 2011

Προσοχή! Η ΕΥΔΑΠ κάνει οικονομία

Προσοχή! Η ΕΥΔΑΠ κάνει οικονομία
Κάπως στραβά έχουν πάρει στην ΕΥΔΑΠ την προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων και καλλωπισμού του ισολογισμού ώστε να βρεθεί στρατηγικός εταίρος κάποια στιγμή μέσα στο 2012, αν τηρηθεί αυτό το σημείο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Στο πλαίσιο της οικονομίας, αποφάσισαν να μην ανανεώσουν τη σύμβαση με τον εργολάβο που διαχειριζόταν τον βιολογικό καθαρισμό της Μεταμόρφωσης και να τον λειτουργήσουν με ίδια μέσα.

Με το που τον παρέλαβαν, την προηγούμενη εβδομάδα, προχώρησαν ένα ακόμα βήμα πιο πέρα: Τον έκλεισαν και στέλνουν όλα τα λύματα κατευθείαν στον βιολογικό της Ψυττάλειας! Από τη δεύτερη ημέρα λειτουργίας «με ίδια μέσα» η Μεταμόρφωση είναι κλειστή!

Στην Ψυττάλεια ετοιμάζονται για σκηνές απείρου κάλλους, καθώς αναζητείται επείγουσα λύση για τη μεταφορά και αποθήκευση των δεκάδων τόνων αποξηραμένης λυματολάσπης που παράγονται ημερησίως από το εργοστάσιο ξήρανσης.

Στελέχη της ΕΥΔΑΠ υποστηρίζουν πως από αύριο οι δύο δεξαμενές στις οποίες αποθηκεύονται προσωρινά τα υπολείμματα θα είναι πλήρεις, ενώ οι εταιρίες που έχουν υπογράψει συμβάσεις μεταφοράς και διάθεσής της στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αδυνατούν να τις εκπληρώσουν.

Πολλοί φοβούνται πως, αν δεν βρεθεί σύντομα τρόπος μεταφοράς τους, θα επαναληφθούν εικόνες του 2006, όταν η λυματολάσπη θαβόταν στο νησί ή μεταφερόταν σε συνθήκες κρίσης.

Δύο εταιρίες είχαν συμβάσεις για τη μεταφορά 41.000 τόνων που παράγει το εργοστάσιο ξήρανσης ετησίως: Μεγάλες ποσότητες μετέφερε η ΑΚΤΩΡ, η σύμβαση της οποίας έληξε. Σε σχετικό διαγωνισμό επικράτησε προ τριμήνου η εταιρία Καινούργιος. Η τελευταία κέρδισε τον διαγωνισμό με την υπόσχεση πως θα μεταφέρει την αποξηραμένη λυματολάσπη στην Πορτογαλία, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει τις σχετικές άδειες.

Η δεύτερη εταιρία, η Polyeco, του ομίλου Πολυχρονόπουλου, έχει ακόμα σύμβαση. Όμως, η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, η οποία έπαιρνε τις μεγαλύτερες ποσότητες από την Polyeco, έχει δηλώσει πως μέχρι τις 10 Γενάρη αδυνατεί να παραλάβει. Η κατάρρευση της οικοδομής στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε περιορισμό της παραγωγής τσιμέντου από τη μονάδα της εταιρίας.

Είμαστε γενικώς βουτηγμένοι στη... λυματολάσπη, έστω την αποξηραμένη!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v