Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 11 2012

ΕΤΕ: Τα μυστικά της δημόσιας πρότασης

ΕΤΕ: Τα μυστικά της δημόσιας πρότασης
Στους εναπομείναντες, μετά τη δημόσια πρόταση του 2009, κατόχους υβριδικών τίτλων έκδοσης Εθνικής απευθύνεται η δημόσια πρόταση που έχει υποβάλει η τράπεζα.

Παρότι το ενημερωτικό δελτίο δεν αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και απεστάλη μόνο στους κατόχους τίτλων, η στήλη “τσίμπησε” κάποιες χρήσιμες πληροφορίες.

Κατ’ αρχάς, η ΕΤΕ κατέχει ήδη λόγω της επαναγοράς του 2009 σημαντικό μέρος των παραπάνω εκδόσεων.

Για παράδειγμα, από την πρώτη σειρά εγγυημένων προνομιούχων μετοχών, λήξης το 2016 και ονομαστικής αξίας 350 εκατ. ευρώ, η τωρινή πρόταση απευθύνεται σε κατόχους τίτλων ονομαστικής αξίας 113 εκατ. ευρώ. Τους υπόλοιπους τίτλους τους έχει επαναγοράσει ήδη η ΕΤΕ.

Αντίστοιχα είναι τα νούμερα και για τις υπόλοιπες σειρές.

Παρά το υψηλό discount, οι κάτοχοι των προνομιούχων εκτιμάται ότι θα αποδεχθούν τη δημόσια προσφορά της ΕΤΕ, καθώς θεωρούν βέβαιο ότι λόγω των ζημιών από το PSI και τις πρόσθετες προβλέψεις δεν θα λάβουν μέρισμα τα επόμενα τρία χρόνια.

Με δεδομένο μάλιστα ότι εκδόσεις Tier I γαλλικών τραπεζών είναι διαπραγματεύσιμες ακόμη και κάτω από το 60% της ονομαστικής αξίας τους, κάποιοι θα ποντάρουν σε turn around αλά γαλλικά.

Το κλειδί, όμως, για την Εθνική δεν είναι οι υβριδικοί τίτλοι, αλλά οι καλυμμένες ομολογίες.

Αν η ΕΤΕ επαναγοράσει το σύνολο των τίτλων που επιδιώκει, πέραν του ότι θα προκύψουν αξιόλογες υπεραξίες που θα ενισχύσουν τα κεφάλαια, θα απελευθερωθεί και… ρευστότητα

Για την έκδοση η ΕΤΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δεσμεύσει στεγαστικά δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ.

Αυτά, μετά και τον σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων, θα θεωρούνται αξιόλογο asset για άντληση ρευστότητας, εφόσον βέβαια διενεργηθούν η διαγραφή και η επιμήκυνση του χρέους και υποχωρήσουν οι ανησυχίες για χρεοκοπία της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v