Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 16 2012

Ο Βενιζέλος, η «τρόικα» & οι μεταρρυθμιστές

Ο Βενιζέλος, η «τρόικα» & οι μεταρρυθμιστές
Παρών για τη χώρα και ωσεί παρών για το ΠΑΣΟΚ μέχρι το τέλος Μαρτίου, όταν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δήλωσε στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγ. Βενιζέλος.

«Εκ των πραγμάτων, και λόγω του ρόλου μου και των προτεραιοτήτων μου, δεν μπορώ να παρακολουθήσω τους εσωτερικούς ρυθμούς του ΠΑΣΟΚ. Δεν δικαιούμαι να τους παρακολουθήσω και δεν μπορώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος.

Είναι αυτονόητο και θεμιτό ο κ. Βενιζέλος να ανάγει σε προσωπικό πολιτικό στοίχημα την επιτυχή έκβαση της δίδυμης διαπραγμάτευσης για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI.

Εκτιμά ότι, αν επιτευχθεί η μείωση του χρέους και το νέο δανειακό πρόγραμμα, η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις να αλλάξει σελίδα. Και επειδή αυτό θα συμβεί περίπου 20 - 30 ημέρες πριν από τις εκλογές, όποιος το κεφαλαιοποιήσει πολιτικά κερδίζει σημαντικούς πόντους.

«Αν έχουμε νικήσει μετά τη δανειακή σύμβαση, θα έχουμε καταγάγει εθνικό θρίαμβο και αυτόν πρέπει να τον κεφαλαιοποιήσει η παράταξη. Αν έχουμε χάσει, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης. Ούτε ως άτομα». Αυτή ήταν η κατακλείδα της ομιλίας του, που συμπυκνώνει και την προσωπική του στρατηγική.

Ενδιάμεσα, αποκάλυψε και μερικά στοιχεία της πολιτικής πλατφόρμας με την οποία επιδιώκει να κατέλθει στον στίβο ανάδειξης νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, εφόσον εξασφαλίσει την ύπαρξη της χώρας.

«Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια προοδευτική πλειοψηφία μεταρρυθμίσεων και υπευθυνότητας. Όχι προοδευτική κατά δήλωση, αλλά προοδευτική κατ’ αποτέλεσμα», δήλωσε ο φιλόδοξος αντιπρόεδρος.

Προηγουμένως είχε θέσει ως εκλογικό στόχο του ΠΑΣΟΚ τη συγκυβέρνηση. Και κάλεσε τους συνέδρους να προχωρήσουν σε ρεαλιστικές προβολές για το πώς μπορεί να συγκροτηθεί την επομένη των εκλογών η προοδευτική πλειοψηφία μεταρρυθμίσεων και υπευθυνότητας.

Παρότι η στήλη δεν εντόπισε ούτε έναν από τους συνέδρους να προχωρά σε ασκήσεις επί χάρτου, είναι σίγουρο ότι η «πράσινη τρόικα plus» έχει κάνει ήδη ανάλογους υπολογισμούς.
Η στρατηγική άλλωστε των Λοβέρδου, Ραγκούση, Μόσιαλου και της Άννας Διαμαντοπούλου είναι παρόμοια με αυτήν του Βενιζέλου.

Αν η χώρα υπάρχει ως μέλος της ευρωζώνης και μετά τον Μάρτιο, ο εκλεκτός της τρόικας για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ -όπως όλα δείχνουν, ο κ. Λοβέρδος- θα επιχειρήσει να θέσει το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο μεταρρυθμιστικού κριού.

Για να επιτύχουν, θα πρέπει πρώτα να… διεμβολίσουν τον κ. Βενιζέλο. Δεν είναι και εύκολο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v