Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 2 2012

Δαπάνες υγείας: Έχει γούστο και να πανηγυρίσουν!

Δαπάνες υγείας: Έχει γούστο και να πανηγυρίσουν!
Πέρυσι το καλοκαίρι, υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας είχε δηλώσει στο Euro2day.gr πως αν θέλουμε να διασωθεί το κρατικό σύστημα υγείας θα πρέπει να ξεχάσουμε τα περί δωρεάν υγείας και να συμμετάσχουν στο κόστος τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και ο ιδιωτικός τομέας.

Και με βάση όσα γίνονται σήμερα, η άποψη του υψηλόβαθμου στελέχους φαίνεται -έστω και διά της πλαγίας οδού- πως δικαιώνεται.

Για παράδειγμα, τις πρώτες μέρες του έτους, τα φαρμακεία δεν δέχονταν τις συνταγές όλων των ασφαλιστικών ταμείων (μέρος δηλαδή του κόστους το κατέβαλαν οι ιδιώτες).

Επίσης, όσοι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ (δημόσιο) επισκέφτηκαν τους γιατρούς τους, σε πολλές περιπτώσεις τους είδαν, αντί να χρεώνουν το δημόσιο, να ζητούν άλλοτε 10 και άλλοτε 20 ευρώ. Ενίοτε με απόδειξη, ενίοτε όχι…

Η μεγάλη όμως «υπόθεση» βρίσκεται στις σχέσεις του κράτους με τις ιδιωτικές κλινικές.
Μιλάμε για πραγματικό χάος.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Το ελληνικό δημόσιο ξεκίνησε πιλοτικά στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς τα περίφημα ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια), δηλαδή μια προσπάθεια συγκεκριμενοποίησης της τιμολόγησης κάθε ιατρικής θεραπείας, προκειμένου ο ασθενής να μη φορτώνεται με αχρείαστες εξετάσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία να μην υποβάλλονται σε υπερβολικές δαπάνες.

Με βάση λοιπόν αυτήν την κίνηση, οι ιδιωτικές κλινικές θα εισέπρατταν τα ποσά των ΚΕΝ συν μία προσαύξηση για επιπλέον υπηρεσίες που θα προσέφεραν (π.χ. κλίνη λίγων δωματίων).

Μέχρις εδώ, όλα καλά.

Όμως, όταν ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα φάνηκε (λόγω του... παράθυρου, ή αν θέλετε της… μπουκαπόρτας, που ανοίχτηκε στα κρατικά νοσοκομεία) πως μέσω των ΚΕΝ θα προκαλούνταν αύξηση του κόστους για τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι μείωση!

Στη συνέχεια, το κράτος ζήτησε εκπτώσεις έως και 80% από τις ιδιωτικές κλινικές και αυτό προκάλεσε την αντίδραση των τελευταίων, με αποτέλεσμα να αρνηθούν.

Η ουσία λοιπόν είναι πως, αν και μπήκαμε στον δεύτερο μήνα του έτους, οι ιδιωτικές κλινικές εξυπηρετούν μεν τους ασφαλισμένους των ταμείων, χωρίς όμως να τιμολογούν το δημόσιο!

Δεν κόβουν καν τιμολόγιο, αφού δεν υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών…

Μετά από όλα αυτά, θα έχει γούστο να βγούνε κάποιοι στα κανάλια (βλ. διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ και άλλα σχετικά…) και να πανηγυρίσουν πως… κατάφεραν να ρίξουν τις κρατικές δαπάνες και να περιορίσουν τις σπατάλες κατά τόσο τοις εκατό στο πρώτο δίμηνο!

Θα έχει γούστο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v