Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 1 2012

Ο ΟΠΑΠ, τα VLTs και η βόμβα της Ν.Δ.

Ο ΟΠΑΠ, τα VLTs και η βόμβα της Ν.Δ.
Μια μικρή βόμβα επιφύλασσε ο Αντώνης Σαμαράς στον ΟΠΑΠ.

Ένα από τα ισοδύναμα μέτρα, τα οποία πρότεινε η Ν.Δ., για να αποφευχθεί νέα οριζόντια περικοπή των επικουρικών συντάξεων, είναι η επιβολή φόρου 2% ή 3% επί του τζίρου των 35.000 παιγνιομηχανημάτων (VLTs) που έχει αναλάβει ο ΟΠΑΠ.

Η Ν.Δ. εκτιμά ότι η επιβολή του φόρου θα αποδώσει περίπου 200 εκατ. ευρώ στα δημόσια έσοδα έως το 2015.

Και με δεδομένο ότι η λειτουργία των Videolotto (τα γνωστά φρουτάκια) θα ξεκινήσει σταδιακά από το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, και πρακτικά από το 2013, η Ν.Δ. αναμένει έσοδα περίπου 70 εκατ. ευρώ ανά έτος έως το 2015.

Νούμερο χαμηλό για τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις για τον ετήσιο τζίρο (η πιο αισιόδοξη είναι αυτή της Merrill Lynch για τζίρο 4,5 δισ. ευρώ το 2013).

Το πρόβλημα είναι ότι η πρόταση της Ν.Δ. προβλέπει χαράτσι επί του τζίρου των παιγνιομηχανημάτων, ενώ το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει φόρους (που φθάνουν στο 30%) επί των πωλήσεων, μετά την αφαίρεση, όμως, των ποσών που αποδίδονται στους νικητές.

Αν η πρόταση της Ν.Δ. υιοθετηθεί, τότε θα καταστεί λιγότερο θελκτική η απόδοση των παιγνιομηχανημάτων, προκαλώντας μικρές αλλά κρίσιμες ανατροπές στο πλάνο με το οποίο αγόρασε την άδεια ο ΟΠΑΠ.

Και οι εκλογές είναι μπροστά, με τη Ν.Δ. να προηγείται στις δημοσκοπήσεις…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v