Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 13 2012

«Εξαφανίζεται» το χρήμα από μήνα σε μήνα!

«Εξαφανίζεται» το χρήμα από μήνα σε μήνα!
Έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών το 2009 όταν κατήγγειλαν πως οι τράπεζες έχουν κλείσει τις κάνουλες της χρηματοδότησης προς τους πελάτες τους. Και όμως, το 2009 η πιστωτική επέκταση των τραπεζών προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις είχε ακολουθήσει θετική πορεία!

Αλλά και το 2010, η πιστωτική επέκταση δεν ήταν αρνητική (κυμάνθηκε στο μηδέν).

Αν μάλιστα προσέξει κάποιος τα στοιχεία, θα δει πως η «μεγάλη ζημιά» για τη ρευστότητα ξεκίνησε από πέρυσι και εντάθηκε πολύ περισσότερο προς το τέλος του έτους.

Μόνο μέσα στον Δεκέμβριο το υπόλοιπο όλων των δανείων μειώθηκε κατά 0,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας σε ετήσια βάση το 3,2% (από 2,4%).

Και επειδή το -3,2% στα δάνεια αφορά τον μέσο όρο της οικονομίας, ας πάμε να δούμε πώς εξελίχτηκαν τα πράγματα μέσα στο 2011 για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που πέρασαν δύσκολα, άρα είχαν μεγαλύτερη ανάγκη τον τραπεζικό δανεισμό: -6,6% στους αγρότες, στους ελεύθερους επαγγελματίες και σε ατομικές επιχειρήσεις, -7,4% στις κατασκευές, -6% στο εμπόριο...

Το ζήτημα είναι πως η επιδείνωση της ρευστότητας είναι ραγδαία από μήνα σε μήνα κι οι τράπεζες κάνουν τα πάντα για να κλείσουν γραμμές χρηματοδότησης και κάνουν σχεδόν αποκλειστικά αναχρηματοδοτήσεις παλαιότερων πιστώσεων.

Η τάση επιδείνωσης, μάλιστα, δεν φαίνεται να αλλάζει τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.

Η Alpha Bank (εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων) συναρτά το όλο ζήτημα στο γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας και ειδικότερα στον βαθμό βελτίωσης της εμπιστοσύνης των αποταμιευτών, που αυτό με τη σειρά του θα επηρεαστεί από το PSI+, το νέο μεσοπρόθεσμο, αλλά και από την πορεία των οικονομικών του δημοσίου.

«Όσο καθυστερεί η δημοσιονομική προσαρμογή, τόσο θα καθυστερεί και η αναγκαία αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Τόσο θα καθυστερεί επομένως η ανάκαμψη της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα της χώρας και η ανάκαμψη της οικονομίας».

Λιγότερο αισιόδοξη, πάντως, για την πορεία των καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών δηλώνει η UBS. Σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο, «αν η Ελλάδα καταφέρει να υπογράψει το PSI+ και να αποφύγει την ασύντακτη χρεοκοπία, περιμένουμε η μείωση των καταθέσεων να σταθεροποιηθεί το 2012 γύρω στο 1%-1,5% τον μήνα, κυρίως λόγω του υφεσιακού περιβάλλοντος».

Ζήσε Μάη μου, δηλαδή…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v