Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 19 2004

Η μεγάλη... παρεξήγηση με το ”βασικό μέτοχο”

Σημαντική δημοσιότητα απέσπασε πρόσφατα η είδηση ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θεωρεί σύμφωνο με το σύνταγμα το νόμο περί βασικού μετόχου, σε αντίθεση με την ομόφωνη εισήγηση του Δ΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας προς την Ολομέλεια που καλείται να κρίνει το νόμο ως αντισυνταγματικό.

Κι έτσι κατέληξε να θεωρηθεί από τον Τύπο ότι την τελευταία λέξη επί της διαφορετικής κρίσης αυτών των δικαστηρίων θα έχει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα μπορεί και να μην είναι καθόλου έτσι!!!

Η στήλη έψαξε το θέμα θεωρώντας το εξόχως σημαντικό, όχι μόνο για την υπόθεση Καζίνο Πάρνηθας αλλά και γενικότερα σε σχέση με την πιθανότητα αλλαγής της ισχύουσας νομοθεσίας από την παρούσα κυβέρνηση.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα πληροφορείται το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει αρμοδιότητα έκδοσης δικαστικών αποφάσεων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως οι απονομές συντάξεων και οι υποθέσεις ευθύνης δημοσίων υπαλλήλων και άλλων λειτουργών που σχετίζονται με αυτό που αποκαλούμε ”κράτος”.

Σε άλλα θέματα – μεταξύ αυτών και το συγκεκριμένο- λένε έγκριτοι νομικοί, οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν χαρακτήρα διοικητικής πράξης!!!

Και κατά συνέπεια δεν δημιουργείται καμία σύγκρουση σε σχέση με τα όσα εισηγείται το τμήμα του ΣτΕ στην Ολομέλεια.

To συμπέρασμα με απλά λογάκια, όπως το καταλάβαμε: Εάν η Ολομέλεια του Σ.τ.Ε κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός- γεγονός από πιθανό έως και πολύ πιθανό δεδομένου ότι η εισήγηση ήταν ομόφωνη από το τμήμα και ο εισηγητής θα είναι ο ίδιος- τότε η κρίση αυτή θα είναι τελεσίδικη και δεν πρόκειται να υπάρξει παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ενδιαφέρον έτσι δεν είναι;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v