Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 13 2012

Φτερά και... πούπουλα για τα καρτέλ!

Φτερά και... πούπουλα για τα καρτέλ!
Από τον κλάδο των πουλερικών και την τιμή της... κότας περνά η «αποκαρτελοποίηση» της ελληνικής αγοράς.

Αυτό τουλάχιστον άφησαν να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ανακοινώνοντας ότι έχουν διαβιβάσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού συνολικά πέντε φακέλους, μεταξύ των οποίων και αυτόν για τον συγκεκριμένο κλάδο, ο οποίος την τελευταία δεκαετία έχει πληγεί τόσο από διατροφικές κρίσεις (γρίπη πτηνών) όσο και από τα δάνεια και την έλλειψη ρευστότητας, τα οποία έχουν κάνει αρκετές επιχειρήσεις -συνεταιριστικές και μη- να κατεβάσουν ρολά και άλλες να προσφύγουν στο άρθρο 99.

Βέβαια, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στην ενίσχυση του brand τους και σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, κερδίζοντας μερίδια και τζίρο.

Η ουσία είναι ότι ο συγκεκριμένος κλάδος, ο οποίος έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου, αναζητά εκ νέου τις ισορροπίες του εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης, η οποία οδηγεί σε βίαιη αναπροσαρμογή.

Μέχρι στιγμής η ελληνική αγορά καλύπτεται από τα εγχωρίως παραγόμενα πουλερικά σε ποσοστό 60%-65%, ποσοστό το οποίο έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας, όπως καταγγέλλουν παράγοντες της αγοράς, του αθέμιτου ανταγωνισμού από αθρόες εισαγωγές πουλερικών αλλά και από «ελληνοποιήσεις».

Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, καταγράφονται σημαντικές εισαγωγές πουλερικών από τη Βουλγαρία, την Ιταλία αλλά και από τη Γερμανία, με τη διάρκεια ζωής του νωπού προϊόντος να φθάνει τις 15 ημέρες, όταν στα ελληνικά δεν ξεπερνά τις 7 ημέρες!

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η γειτονική Ιταλία πριμοδοτεί τους εξαγωγείς πουλερικών, με αποτέλεσμα η τιμή όπου φθάνει το προϊόν στην ελληνική αγορά όχι μόνο να είναι αρκετά χαμηλότερη από την τιμή όπου πωλούν το ίδιο προϊόν στην πατρίδα τους, αλλά και να ανταγωνίζεται τα εγχωρίως παραγόμενα, προκαλώντας πίεση στους Έλληνες παίκτες.

Την ίδια ώρα, ακόμη και αυτή η αγορά δέχεται τα χτυπήματα της οικονομικής δυσπραγίας των καταναλωτών. Επακόλουθο της μείωσης του εισοδήματος του μέσου Έλληνα καταναλωτή είναι η στροφή σε πιο φθηνές λύσεις, φτερούγες, πλατάρια, συκωτάκια κ.λπ., εξέλιξη που έχει οδηγήσει σε μείωση 5% των συνολικών πωλήσεων του κλάδου, οι οποίες σε τιμές λιανικής εκτιμώνται στο 1 δισ. ευρώ.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο έλεγχος στον εν λόγω κλάδο ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο -αφορά την περίοδο 2002-2003- με έφοδο κλιμακίων του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία του συνδέσμου και σε επιχειρήσεις-μέλη του, όπου διαπιστώθηκαν, σύμφωνα πάντα με στελέχη του υπουργείου, αποχρώσες ενδείξεις εναρμονισμένων πρακτικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v