Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 16 2012

ΕΧΑΕ: Η ζημία από ΕΤΕ και οι «ευκαιρίες»

ΕΧΑΕ: Η ζημία από ΕΤΕ και οι «ευκαιρίες»
Έκτακτη ζημία της τάξεως των 2,2 εκατ. ευρώ εκτιμά η Alpha Finance πως θα εγγράψει η ΕΧΑΕ στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 και αυτό λόγω της απόφασης της Εθνικής Τράπεζας να επαναγοράσει την υβριδική της έκδοση στο 45% της ονομαστικής αξίας.

Η γνωστή χρηματιστηριακή εταιρεία υπολογίζει πως η ΕΧΑΕ αποδέχτηκε την προσφορά της Εθνικής, από τη στιγμή που το προϊόν τελούσε υπό διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά σε πολύ χαμηλότερη αποτίμηση.

Επίσης, η Alpha Finance αναμένει επιπλέον έκτακτη ζημία των 3,8 εκατ. ευρώ, που σχετίζεται με την εταιρική φορολογία.

Ωστόσο, το στοίχημα για τη μελλοντική πορεία της τιμής της ΕΧΑΕ θα παιχτεί στην πορεία του όγκου των συναλλαγών τους επόμενους μήνες.

Ο μέσος ημερήσιος όγκος των συναλλαγών κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011 διαμορφώθηκε μόλις στα 43 εκατ. ευρώ (ο Δεκέμβριος κατρακύλησε γύρω στα 25 εκατ. ευρώ), για να ανακάμψει σε κάποιον βαθμό τον φετινό Ιανουάριο (51 εκατ. ευρώ) και να ξεκινήσει ακόμη πιο δυνατά τον Φεβρουάριο (κοντά στα 100 εκατ. ευρώ).

Γενικότερα, η μέση αξία των συναλλαγών το 2011 (83 εκατ. ευρώ) ήταν η χαμηλότερη στην ιστορία της Σοφοκλέους από τα 68 εκατ. ευρώ του 1997. Μάλιστα, αν συνυπολογιστεί και ο ενδιάμεσος πληθωρισμός, τότε θα πρέπει να πάμε αρκετά πιο πίσω στη χρονολογία για να δούμε τόσο κακή επίδοση.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η φετινή χρονιά ξεκίνησε από πολύ χαμηλή βάση σύγκρισης και ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Αθήνας Σωκράτης Λαζαρίδης δήλωσε στον διεθνή τύπο πως «επενδυτικές ευκαιρίες στην Αθήνα σαφώς και υπάρχουν» και πως «πλέον γίνονται αντιληπτές από όλους».

Και όλα αυτά όταν  μπροστά μας έχουμε (θεωρητικά τουλάχιστον) μια σειρά ιδιωτικοποιήσεις (τόνωση χρηματιστηριακού κλίματος κ.λπ.), αλλά και μπαράζ αυξήσεων κεφαλαίου τόσο για τις τράπεζες όσο και για εταιρείες όλων των κλάδων.

Κάποιοι, λοιπόν, θα μπορούσαν να δουν τον τίτλο της ΕΧΑΕ ως πολύ καλή μετοχή, καθώς η Alpha Finance υπολογίζει πως για κάθε αύξηση (μείωση) του ημερήσιου όγκου των συναλλαγών κατά 10 εκατ. ευρώ αυτό ανεβάζει (κατεβάζει) την τιμή-στόχο της μετοχής κατά 0,20 ευρώ.

Παρ' όλα αυτά, το κλίμα τόσο στο Χ.Α. όσο και στο μακροοικονομικό μέτωπο παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστο και ο ελληνικός οίκος προβλέπει για φέτος μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών μόλις 60 εκατ. ευρώ, προτείνοντας «ουδέτερη στάση» για τη μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v