Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 15 2012

Σφηνάκια για Shelman, Κέκροψ και ΕΛΦΙΚΟ

Σφηνάκια για Shelman, Κέκροψ και ΕΛΦΙΚΟ
Shelman: Στον δρόμο που… χάραξε η ΔΕΗ!

Ταυτόχρονη παραίτηση τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου στη Shelman και η διοίκηση της εταιρείας αρκείται στο να δηλώνει επισήμως την αντικατάστασή τους!

Καμία άλλη ενημέρωση. Από εταιρική διακυβέρνηση, στην πράξη, σκίζουμε…

Ε, άμα η κρατική ΔΕΗ είναι η πρώτη διδάξασα (άλλαξε πρόσφατα κάπου μισή ντουζίνα μελών του Δ.Σ. χωρίς να εξηγηθεί το παραμικρό), τι να περιμένει κάποιος από τις εταιρείες της λεγόμενης περιφέρειας;


Κέκροψ: Τύφλα να 'χουν οι τράπεζες

Πολλή κουβέντα έγινε για το ράλι των τραπεζών τον τελευταίο μήνα, ωστόσο μεγαλύτερη απόδοση σημείωσε η… Κέκροψ!

Το συγκεκριμένο διάστημα κέρδισε 75%, το τελευταίο δίμηνο 141% και το τελευταίο τρίμηνο 231%!

Έτσι, δεν εκπλήσσει το γεγονός πως χθες είχαμε για τον τίτλο μέγιστο δωδεκαμήνου.

Και μάλιστα, το ράλι συνδυάστηκε με σχετικά ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών (511.758 ευρώ το τελευταίο τρίμηνο).

Συμβαίνει κάτι που δεν ξέρουμε;

Και η ΕΛΦΙΚΟ προς την έξοδο;

Μετά τις Ευρωπαϊκές Συμμετοχές, άλλη μία εισηγμένη εταιρεία αντιμετωπίζει φέτος τον κίνδυνο της διαγραφής των μετοχών της από το Χρηματιστήριο της Αθήνας: πρόκειται για την ΕΛΦΙΚΟ. Μιλάμε για το πάλαι ποτέ κραταιό και κερδοφόρο βαφείο-φινιριστήριο, το οποίο μάλιστα διέθετε (και εξακολουθεί να διαθέτει) μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Ας ξεκινήσουμε όμως με το τυπικό κομμάτι της υπόθεσης: Η εταιρεία επειδή είχε εμφανίσει κύκλο εργασιών χαμηλότερο των 2 εκατ. ευρώ το 2010 εντάχθηκε στην κατηγορία των μετοχών προς διαγραφή. Και σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό του χρηματιστηρίου, «εφόσον κατά την ετήσια αναθεώρηση του Χ.Α. διαπιστωθεί ότι τα ετήσια συνολικά έσοδα του εκδότη παραμένουν μικρότερα των 2 εκατ. ευρώ, οι κινητές αξίες του εκδότη διαγράφονται…».

Και ο κύκλος εργασιών της ΕΛΦΙΚΟ το εννεάμηνο του 2011 διαμορφώθηκε μόλις στα 522 χιλ. ευρώ. Άρα, ο κίνδυνος εμφάνισης στο σύνολο του 2011 πωλήσεων κάτω των 2 εκατ. ευρώ είναι πολύ μεγάλος. Επομένως, λοιπόν, τα ετήσια αποτελέσματα της εταιρείας αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους μετόχους της έως το τέλος Μαρτίου.

Άλλωστε, χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο της τρέχουσας αποτίμησης της εταιρείας στο ταμπλό του Χ.Α., η οποία υπολείπεται των 500 χιλ. ευρώ.

Πέρα από το τυπικό κομμάτι της υπόθεσης, υπάρχει και το ουσιαστικό: Οι πωλήσεις έχουν περιοριστεί δραματικά (522 χιλ. ευρώ στο 9μηνο του 2011), οι ζημίες είναι μεγάλες (-1,45 εκατ. το ίδιο χρονικό διάστημα) και το πρόβλημα της ρευστότητας εντονότατο.

Συγκεκριμένα, αν η ΕΛΦΙΚΟ κατάφερνε μέχρι τις 30/9/2011 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) να μην έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, αυτό οφειλόταν στα έσοδα από την πώληση πλεονάζοντος παραγωγικού εξοπλισμού.

Κινήσεις επίσης γίνονται για την πώληση ενός ακινήτου στη Βαρυμπόμπη, αλλά και για τη χρήση των βασικών εγκαταστάσεων της εταιρείας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, υπάρχει διάταγμα που ορίζει πως οι υπάρχουσες βιομηχανίες μέσης όχλησης, όπως η ΕΛΦΙΚΟ, δύνανται να μετατραπούν σε βιομηχανίες ηλεκτροπαραγωγής με χρήση φυσικού αερίου, ισχύος μέχρι 300 MW.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, η διοίκηση της εισηγμένης είχε δηλώσει προ μηνών πως είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με ευρωπαϊκές εταιρείες, για τις οποίες η ίδια προσδοκούσε να τελεσφορήσουν το β΄ εξάμηνο του 2012.

Σε διαφορετική περίπτωση…

ΥΓ.: Με ενδιαφέρον επίσης αναμένονται και οι οικονομικές καταστάσεις άλλων εταιρειών, καθώς υπάρχουν «υποψήφιες» να ενταχθούν για πρώτη χρονιά στην κατηγορία προς διαγραφή (όσες εμφανίσουν πρώτη φορά τζίρο χαμηλότερο των 2 εκατ. ευρώ, οπότε θα έχουν περιθώριο ένα έτος για να αποφύγουν την έξοδο από τη Σοφοκλέους).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v