Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 8 2012

Είδος προς εξαφάνιση το μέρισμα

Είδος προς εξαφάνιση το μέρισμα
Χωρίς μέρισμα η Fourlis Συμμετοχών, παρά το κερδοφόρο αποτέλεσμά της. Χωρίς μέρισμα και η Revoil φέτος, έναντι υψηλού μερίσματος πέρσι.

Χωρίς μέρισμα, επίσης, και ο ΟΤΕ (αυτή θα είναι η πρόταση του Δ.Σ. προς τη γενική συνέλευση), όταν κάποιοι αναλυτές προσδοκούσαν διανομή της τάξεως των 5 λεπτών ανά μετοχή.

Σε κάθε περίπτωση, το δίδυμο Revoil και ΟΤΕ (δύο μετοχών που ήταν συνδεδεμένες με διανομές καλών μερισμάτων) δείχνει την τάση που θα ακολουθήσουν φέτος ακόμη και οι... καλύτερες οικογένειες.

Και πώς να μην παίξουν άμυνα οι περισσότερες επιχειρήσεις, όταν η αγορά αμφισβητεί ακόμη και το κατά πόσον ο ΟΤΕ μπορεί να ανανεώσει το 30%-40% των δανειακών του υποχρεώσεων που λήγουν έως το τέλος του 2013; Και αυτό χωρίς να συνεκτιμηθεί ενδεχόμενη χρηματοδότηση από την Deutsche Telekom.

Γιατί αν υπάρχει -στις σκέψεις των αναλυτών- κίνδυνος αναχρηματοδότησης για τον ΟΤΕ το 2013 ή το 2014, τι να πούμε για δεκάδες άλλες εισηγμένες που καλούνται να ρολάρουν τα δάνειά τους τη φετινή χρονιά; Και όταν οι πλείστες εξ αυτών βλέπουν με τα... κιάλια τις θετικές ταμειακές ροές που επιτυγχάνει ο ΟΤΕ.

Κάτω από αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες, πέρα από τις ΑΕΕΑΠ (π.χ. Eurobank Properties και MIG Real Estate), για μερικά κρατικόχαρτα -ο βασικός μέτοχος έχει άμεση ανάγκη μετρητών, όπως τα ΕΛΠΕ (0,45 ευρώ ανά μετοχή), η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΘ κ.ά.- και για συγκεκριμένες άλλες εταιρείες (π.χ. Mevaco, Μέτκα, MLS κ.ά.) ο πήχης των προσδοκιών για τα μερίσματα έχει κατεβεί σημαντικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v