Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 5 2012

Πετρέλαιο: Οι "αυθαίρετες" έρευνες του 2001

Πετρέλαιο: Οι αυθαίρετες έρευνες του 2001
Αναμφισβήτητα, αποτελεί επιτυχία του ΥΠΕΚΑ, και προσωπικά του υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη, το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν διεθνείς εξειδικευμένες εταιρείες για την πραγματοποίηση μη αποκλειστικών σεισμικών ερευνών σε προκαθορισμένες από την Ελληνική Πολιτεία περιοχές.

Η διαδικασία αυτή, όπως έχει ξαναγράψει το euro2day, είναι μία προκαταρκτική φάση εξερεύνησης, που ακολουθείται από πολλές χώρες, προκειμένου ανέξοδα να αποκτήσουν γεωλογικά στοιχεία και να προσδιορίσουν ερευνητικούς στόχους, ώστε να ακολουθήσει γύρος ή γύροι παραχωρήσεων. Μόνο στο πλαίσιο των γύρων μπορεί να πει κανείς ότι εκτελείται η ουσιαστική έρευνα για υδρογονάνθρακες.

Για την ιστορία, πάντως, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι μία τουλάχιστον από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, η νορβηγική TGS, πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες σε ελληνική ΑΟΖ, παρότι... η Ελλάδα δεν την έχει αναγνωρίσει ακόμη.

Συγκεκριμένα, την περίοδο Σεπτέμβριος 2001 - Απρίλιος 2002, τράβηξε συνολικά 10 σεισμικές γραμμές μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, τις οποίες τις χαρακτηρίζει όλες Greece Reprocess, με συνολικό μήκος περίπου 1.530 χλμ. Τα στοιχεία τους είναι: R1352-GR, R1388-GR, R1424-GR, R1460-GR, R1496-GR, R1532-GR, R1979-GR, R1989-GR, R1999-GR, R2039-GR. MULTI-CLIENT 2D SURVEY.

Η επεξεργασία των δεδομένων από την εταιρεία ολοκληρώθηκε το 2005 και από τότε είναι διαθέσιμα, έναντι αμοιβής φυσικά, σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Όπως φαίνεται και από τον χάρτη, η TGS εστίασε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κύπρου και της Κρήτης. Οι δύο γραμμές που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα είναι Νότια της Ρόδου και ΝΑ. της Καρπάθου, με κατεύθυνση βορράς-νότος και συνολικό μήκος 470 χλμ. Καλύπτουν περιοχές που βρίσκονται ξεκάθαρα μέσα στην ελληνική ΑΟΖ, ενώ οι υπόλοιπες 4 μεγάλες γραμμές είναι με κατεύθυνση ανατολή δύση και πολύ νοτιότερα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day, η νορβηγική εταιρεία προχώρησε στις έρευνες αυτές χωρίς την άδεια της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ το ίδιο έκανε και στον Λίβανο, όπου και εκεί προχώρησε σε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της χώρας χωρίς να λάβει άδεια. Όπως δε αναφέρουν οι πληροφορίες, αυτή η κίνηση είχε ως αποτέλεσμα όταν η χώρα προκήρυξε διαγωνισμό για εκτέλεση μη αποκλειστικών σεισμικών ερευνών να απορρίψει την προσφορά της συγκεκριμένης εταιρείας.

Η Ντέλεκ

Τέλος, από ό,τι είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών της TGS τα έχει αξιοποιήσει μέχρι στιγμής η ισραηλινή Delek, η οποία συμμετέχει με την αμερικανική Noble στις έρευνες της κυπριακής ΑΟΖ.

Εκτιμάται δε ότι σε αυτά ακριβώς τα στοιχεία και στις ερμηνείες που έδωσε στηρίζεται η πρόταση που έκανε προς την ελληνική κυβέρνηση για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, στην οποία δεν έχει ακόμα δοθεί απάντηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v