Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 23 2012

Ψάρια:Οι 3 «παίκτες», ο μπαλαντέρ και ο καταλύτης

Ψάρια:Οι 3 «παίκτες», ο μπαλαντέρ και ο καταλύτης
Πολύς λόγος έχει γίνει για τις προσπάθειες συγκέντρωσης στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών μεταξύ των τριών μεγάλων ελληνικών ομίλων, Νηρέα, Δία και Σελόντα.

Προσπάθεια που όλοι οι εμπλεκόμενοι -θεωρητικά τουλάχιστον- υποστηρίζουν (ενδεικτικές και οι προχθεσινές δηλώσεις της διοίκησης της Σελόντα στο πλαίσιο της γενικής της συνέλευσης), αλλά εδώ και χρόνια δεν λέει να πραγματοποιηθεί.

Όπως έγραψε, μάλιστα, το euro2day.gr, η κίνηση του Linnaeus Fund να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες έφερε πιο κοντά το σενάριο συνένωσης δυνάμεων της Δίας και ενός τουλάχιστον ακόμη μεγάλου ομίλου.

Η επιλογή άλλωστε του ξένου fund στην προχθεσινή γενική συνέλευση της Σελόντα να παίξει ρόλο… παρατηρητή ενισχύει τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς πως το Linnaeus μετά τον έλεγχο της Δίας «βρίσκεται σε επαφή» με το Νηρέα (τίποτε παραπάνω…), χωρίς ωστόσο να τα έχει «σπάσει» οριστικά με τη Σελόντα.

Όπως λέγεται, πολλά θα κριθούν και από το κατά πόσον οι υποσχέσεις -σε περίπτωση υλοποίησης ενός μεγάλου deal- του Linnaeus Fund για επιπλέον επενδύσεις της τάξεως των 150-200 εκατ. ευρώ (για απόκτηση ποσοστών, για μείωση του δανεισμού και για ανάπτυξη) θα επιβεβαιωθούν.

Λένε, επίσης, πως δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουν και οι άλλοι δύο μεγάλοι όμιλοι (Νηρέας, Ιχθυοτροφεία Σελόντα). Θα μπορούσε να συμφωνήσει ένας εξ αυτών και να προστεθεί στο σχήμα και η Ανδρομέδα της Global Finance.

Το βέβαιο είναι πως το Linnaeus Fund έχει ήδη προσεγγίσει προ καιρού τη συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά φαίνεται πως υπήρξε διαφωνία στο τίμημα. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν εμποδίζει να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος συζητήσεων και πάλι (αν δεν έχει ήδη ξεκινήσει...).

Γιατί μπορεί η Ανδρομέδα να είναι μικρότερη σε μέγεθος σε σχέση με τις άλλες προαναφερόμενες δυνάμεις, αλλά έχει αξιοσημείωτη παρουσία κι είναι νοικοκυρεμένο μαγαζί, ενώ έχει παραγωγική παρουσία στην Ισπανία.

Στη χώρα της Ιβηρικής παρουσία έχει από το 2007 και ο Νηρέας, διαθέτοντας έναν ιχθυογεννητικό σταθμό και μια μονάδα πάχυνσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v