Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 3 2012

ΕΥΠΙΚ-Chartis: Ασφαλιστικές κόντρα στο ρεύμα

ΕΥΠΙΚ-Chartis: Ασφαλιστικές κόντρα στο ρεύμα
Ξεκινάμε από την περίπτωση της Ευρωπαϊκής Πίστης, για τον λόγο ότι είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σε μια πτωτική αγορά, όπως ήταν η περυσινή, αύξησε την παραγωγή της από τα 116 στα 130,4 εκατ. ευρώ και σημείωσε καθαρά κέρδη 2,25 εκατ. ευρώ (όσα περίπου και το προηγούμενο έτος), παρά το γεγονός ότι έγραψε ζημία από απομείωση χρηματοοικονομικών στοιχείων (βλ. «κούρεμα» ελληνικών ομολόγων) ύψους 9,8 εκατ. ευρώ.

Έτσι,  όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Πίστη σημειώνει κέρδη ανά μετοχή 0,08 ευρώ (μονοψήφιο P/E) αλλά και η απόφαση της διοίκησής της να προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος 0,05 ευρώ ανά μετοχή οδηγεί σε μερισματική απόδοση ανώτερη του 10%!

Το ζητούμενο βέβαια είναι πόσο οι περυσινές οικονομικές επιδόσεις της Ευρωπαϊκής Πίστης είναι διατηρήσιμες. Αυτό θα φανεί στην πράξη, ωστόσο η διοίκηση της εταιρείας προβλέπει για το 2012 άνοδο παραγωγής κατά 8% και προ φόρων κέρδη 7 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση της Chartis (εταιρεία γενικών ασφαλίσεων), η παραγωγή ανέβηκε πέρυσι κατά 6,8% (107 εκατ. ευρώ) και τα κέρδη προ φόρων κατά 8,2% (στα 9,2 εκατ. ευρώ). Θέμα τοποθέτησης σε ελληνικά ομόλογα δεν υπήρξε, οι δείκτες ρευστότητας και φερεγγυότητας είναι πολύ-πολύ μεγαλύτεροι από τους ελάχιστους επιτρεπόμενους και ο στόχος για φέτος είναι η διατήρηση της περυσινής κερδοφορίας.

Ρωτήσαμε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Chartis Ελλάς Giuseppe Zorgno για το πώς αντιμετωπίζει ο ξένος μέτοχος το γεγονός ότι έχει επενδύσει στην Ελλάδα και πήραμε την εξής απάντηση:

«Είναι προβληματισμένος για την κατάσταση που επικρατεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, καταφέραμε στην Ελλάδα να σημειώσουμε μεγάλη κερδοφορία ακόμη και σε δύσκολες χρονιές όπως το 2010 και το 2011. Δεν νομίζω ότι ο όμιλος θα απογοητευθεί από εμάς. Τα μηνύματα είναι θετικά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v