Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 20 2012

Καυτά tips για τα αποτελέσματα των τραπεζών

Καυτά tips για τα αποτελέσματα των τραπεζών
Τηλεδιασκέψεις: Μπαράζ δημοσίευσης αποτελεσμάτων και τηλεδιασκέψεων σήμερα για τις τράπεζες.

Πλην των κυπριακών (Τράπεζα Κύπρου, MPB) και των θυγατρικών γαλλικών τραπεζών (Γενική), όλες οι υπόλοιπες εισηγμένες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα σήμερα μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Ακολουθεί Γολγοθάς τηλεδιασκέψεων. Τον χορό ανοίγει η Alpha Bank στις 5:30 μ.μ., ακολουθεί η Eurobank στις 6:30, τη σκυτάλη παίρνει η Εθνική στις 7:30 και η αυλαία πέφτει με την Πειραιώς στις 8:30 μ.μ.

Ζημίες από το PSI: Οι τράπεζες θα εγγράψουν λογιστική ζημία στα βιβλία τους της τάξεως του 75% της αξίας των παλαιών κρατικών ομολόγων καθώς και των δανείων που είχαν χορηγήσει σε ΟΣΕ, ΟΑΣΑ και ΕΑΣ.

H συνολική ζημία θα ξεπεράσει τα 37,3 δισ. ευρώ, εξαφανίζοντας στις περισσότερες περιπτώσεις τα βασικά εποπτικά τους κεφάλαια ή και τα συνολικά κεφάλαια.

Με δεδομένο ότι το Τ.Χ.Σ. παρέχει βεβαίωση για την κάλυψη των βασικών εποπτικών κεφαλαίων ή ακόμη και για να προκαταβάλει τα κεφάλαια, δεν πρόκειται να τεθεί εν αμφιβόλω η αρχή της συνέχειας.

Το Τ.Χ.Σ. όμως μπορεί να παράσχει την παραπάνω βεβαίωση μόνο για τις τράπεζες που έχουν κριθεί βιώσιμες από την Τ.τ.Ε.

Και το ερώτημα είναι: έχουν κριθεί όλες βιώσιμες;

Προβλέψεις: Αλλού θα είναι λιγότερο και αλλού περισσότερο τσιμπημένες. Ο λόγος για τις προβλέψεις επισφαλών δανείων που θα σχηματίσουν οι τράπεζες για το δ΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη από το τέλος Μαρτίου ανακοινώσει στις τράπεζες τις πρόσθετες προβλέψεις τις οποίες πρέπει να σχηματίσουν εντός τριετίας, με βάση τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock.

Με δεδομένο ότι η τριετία ξεκινά από το 2011, οι προβλέψεις του δ΄ τριμήνου θα είναι στο σύνολο των τραπεζών αυξημένες. Το ύψος της αύξησης καθορίζεται από την πολιτική που ακολουθήθηκε στα προηγούμενα τρία τρίμηνα.

Για παράδειγμα, στην Πειραιώς ακούγεται ότι οι προβλέψεις του δ΄ τριμήνου θα είναι αντίστοιχες του γ΄ τριμήνου. Σε αυτό όμως είχαν αυξηθεί σημαντικά έναντι του α΄ και του β΄ τριμήνου.

Στις υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες θα είναι αυξημένες, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο, σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v