Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 23 2012

Τράπεζες: Τα “ψιλά γράμματα” των αποτελεσμάτων

Τράπεζες: Τα “ψιλά γράμματα” των αποτελεσμάτων
Εγγύηση ΤΧΣ: Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας χορήγησε στις ΕΤΕ, Alpha, Eurobank και Πειραιώς βεβαιώσεις ύψους 18 δισ. ευρώ, με σκοπό ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας να διαμορφωθεί στο όριο του 8%.

Το ταμείο διαβεβαιώνει ότι θα καλύψει το ποσό της αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου ή του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (CoCos), που ΔΕΝ θα αναληφθεί από τους υφιστάμενους μετόχους και λοιπούς επενδυτές. Η υποχρέωσή του αυτή ισχύει μέχρι την 30ή/9/2012.

Αυτό σημαίνει ότι το ταμείο αναλαμβάνει τη σκληρή αναδοχή των ΑΜΚ, επιβεβαιώνοντας τις ήδη από τον Φεβρουάριο αναφορές του Euro2day.

Μετά τις παραπάνω βεβαιώσεις, οι ορκωτοί επισήμαναν απλώς με θέμα έμφασης την επίπτωση από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στα βασικά εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.

ALPHA BANK: Λόγω των χαμηλότερων, σε σύγκριση με τις άλλες μεγάλες τράπεζες, ζημιών από το PSI, o δείκτης Core Tier I διαμορφώθηκε στο 3% πριν από την εγγύηση του Τ.Χ.Σ. ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Συνυπολογιζομένης της εγγύησης, ανήλθε στο 7,3%.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε αντίστοιχα στο 5,5% και στο 9,8%. Ο αναβαλλόμενος φόρος από τη ζημία του PSI ανήλθε στα 957 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της τράπεζας υποστήριξε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης να παρασχεθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να καλύψουν με CoCos κεφάλαια που ενδεχομένως να χρειαστούν λόγω πρόσθετων προβλέψεων.

ΕΤΕ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Οι δύο τράπεζες επέλεξαν να κάνουν μερική χρήση της αναβαλλόμενης φορολογίας για τη ζημία από την ανταλλαγή ομολόγων το δ΄ τρίμηνο του 2011.

Έτσι, έχουν τη δυνατότητα να εξαντλήσουν το φορολογικό όφελος που τους αναλογεί στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου της τρέχουσας χρήσης που πρέπει -θεωρητικά- να εκδοθούν ως το τέλος Μαΐου.

Στην Πειραιώς, δε, το νούμερο θα είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με τα μεγέθη τριμήνου καθώς τα μετά από φόρους κέρδη θα ενισχυθούν λόγω αναβαλλόμενου φόρου κατά 420 εκατ. ευρώ.

EFG EUROBANK: Η τράπεζα θα χρειαστεί περίπου 600 εκατ. ευρώ, λιγότερα κεφάλαια από αυτά που δείχνουν τα αποτελέσματα του 2011.

Και αυτό γιατί στα αποτελέσματα δεν συμπεριελήφθησαν δεδομένα που τυπικά ολοκληρώθηκαν εντός του 2012, όπως η δημόσια προσφορά επαναγοράς υβριδικών τίτλων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης, η οριστικοποίηση πώλησης της Polbank και η συμφωνία πώλησης της Tekfen Bank.

ΞΈΝΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ: Το χαμηλό επίπεδο παρακολούθησης των ελληνικών τραπεζών από τους ξένους αποτυπώθηκε ανάγλυφα στις τηλεδιασκέψεις της περασμένης Παρασκευής.

Οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές εμφανίστηκαν να αγνοούν ότι ο δείκτης Core Tier I θα πρέπει τον Σεπτέμβριο να διαμορφωθεί στο 9% και τον Ιούλιο του 2013 στο 10%.

Ως εκ τούτου, ρωτούσαν και ξαναρωτούσαν τις διοικήσεις των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών πού πρέπει να φθάσει το Core Tier I, πότε και για ποιον λόγο.

Δεν είχαν πάρει χαμπάρι ότι αυτά τα όρια Core Tier I τα επιβάλλει ο EBA, ούτε ότι οι προνομιούχες που έχουν εκδώσει ήδη οι ελληνικές τράπεζες συνυπολογίζονται στα βασικά εποπτικά κεφάλαια.

Εννοείται ότι από το σίριαλ των όρων της ανακεφαλαιοποίησης ελάχιστα έχουν γίνει αντιληπτά στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v