Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 30 2012

ATE-TT: Το ΤΧΣ και οι κοινές -μετά ψήφου- μετοχές

ATE-TT: Το ΤΧΣ και οι κοινές -μετά ψήφου- μετοχές
Οριστικά για την επόμενη κυβέρνηση μετατίθεται το θέμα των αποφάσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο κρατικών τραπεζών, ΑΤΕ και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Όπως έχει γράψει ήδη η στήλη, η ΑΤΕ αποτελεί την καυτή πατάτα, ενώ για το Τ.Τ. τα πράγματα είναι ευκολότερα.

Και αυτό επειδή το Τ.Τ., αν αφαιρεθεί η ζημία από την ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών ομολόγων, θεωρείται βιώσιμο.

Η διοίκηση της ΑΤΕ, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι πλέον η τράπεζα είναι λειτουργικά κερδοφόρος ως είναι, αλλά η τρόικα θεωρεί ότι πέραν της ζημίας από τα ομόλογα υπάρχουν και προβληματικά στοιχεία ενεργητικού.

Οι λύσεις για την ΑΤΕ είναι χοντρικά δύο:

Είτε να υπαχθεί στον νόμο περί Bad Bank και η νέα τράπεζα αφού ανακεφαλαιοποιηθεί να πωληθεί, ενώ η παλαιά θα τεθεί σε εκκαθάριση, είτε να αποσχισθούν τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού και να εισφερθούν σε εταιρεία ειδικού σκοπού και εν συνεχεία η ΑΤΕ να ανακεφαλαιοποιηθεί κανονικά.

Η τρόικα στη δεύτερη λύση θέτει ως προϋπόθεση η ανακεφαλαιοποίηση να διενεργηθεί με κοινές μετά ψήφου μετοχές.

Αυτό σημαίνει ότι τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν όπως και να 'ναι οι ιδιώτες μέτοχοι καθώς το Δημόσιο θα χάσει μεν τον απευθείας έλεγχο, αλλά θα συνεχίσει να ελέγχει τις τράπεζες έμμεσα μέσω του Τ.Χ.Σ.

Αν, μάλιστα, ακολουθηθούν και για το Τ.Τ. διαδικασίες αντίστοιχες της ΑΤΕ, τότε πέραν των μικρομετόχων μείωση αξίας θα υποστούν και η Εθνική και η Eurobank που κατέχουν ποσοστά του Τ.Τ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v