Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 27 2012

ΕΥΔΑΠ: Η ώρα της αλήθειας και τα φέσια...

ΕΥΔΑΠ: Η ώρα της αλήθειας και τα φέσια...
Με P/E γύρω στο 15,7 (με βάση τα κέρδη του 2011), με P/BV κοντά στο 50% και με μερισματική απόδοση γύρω στο 4,4%, η ΕΥΔΑΠ συγκρίνεται σαφώς θετικά με τις περισσότερες αντίστοιχες εταιρίες στο εξωτερικό. Ιδίως όταν το λειτουργικό της κόστος μάλλον θα ακολουθήσει την κατιούσα, ενώ υπάρχουν περιθώρια αύξησης εσόδων μέσα από επέκταση δικτύων και με παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει μια σειρά πολύ σημαντικών εκκρεμοτήτων, στις οποίες έχει αναφερθεί πολλές φορές η στήλη, που απεικονίζει με τη γλώσσα των αριθμών η Beta Χρηματιστηριακή, με αφορμή τη χθεσινή ετήσια παρουσίαση της ΕΥΔΑΠ στους αναλυτές:

• Οι συνολικές οφειλές των ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) έως τον Απρίλιο του 2012 διαμορφώνονται στα 246,1 εκατ. ευρώ. Από αυτές τα 41,2 εκατ. αφορούν αναγνωρισμένες οφειλές, τα 91,1 εκατ. είναι σε διαπραγμάτευση, τα 73,5 εκατ. είναι σε αναμονή, ενώ τα 40,3 εκατ. ευρώ αφορούν προσαυξήσεις!

• Εξαιρουμένων των οφειλών των ΟΤΑ, η εταιρία έχει απαιτήσεις από κατασκευές έργων 108 εκατ. ευρώ, από αντιπλημμυρικά έργα, 65 εκατ. ευρώ, και ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς 31,75 εκατ. ευρώ!

• Επίσης, από επιδοτήσεις η εταιρία έχει απαιτήσεις ύψους 99 εκατ. ευρώ!

Τα περισσότερα από αυτά έχουν συσσωρευτεί από το μακρινό παρελθόν με την ανοχή -ή και την ενεργό συμμετοχή- των εκάστοτε κυβερνήσεων. Ήταν οι εποχές όπου συνηθίζονταν τα προβλήματα να σπρώχνονται κάτω από το χαλί.

Το ενδεχόμενο πώλησης μέρους του μετοχικού της κεφαλαίου πιθανόν να επιταχύνει κάποιες διαδικασίες είσπραξης μέρους των οφειλών του δημοσίου, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta.

Εμείς, από την πλευρά μας, υπερθεματίζουμε και αναρωτιόμαστε πώς μπορεί ο όποιος υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής να τοποθετηθεί στην ΕΥΔΑΠ, πριν συζητηθούν, ξεκαθαρίσουν και συμφωνηθούν όλα αυτά τα θέματα, το άθροισμα των οποίων υπερβαίνει κατά πολύ την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εταιρίας;

Αν λοιπόν η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θελήσει πραγματικά να εισπράξει έσοδα από την ΕΥΔΑΠ, δεν μπορεί παρά να προχωρήσει σε «μια κι έξω» ρύθμιση των εκκρεμοτήτων που οι κυβερνήσεις έσπρωχναν κάτω από το… χαλί της ΕΥΔΑΠ εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

Και τότε θα ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα για τη μετοχή. Είτε θετικά, είτε αρνητικά…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v